Annonse

Medisin mot jetlag

Både jetlag og søvnproblemer forårsaket av skiftarbeid kan snart fikses med en ny medisin utviklet av amerikanske og australske forskere.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Etter en flytur på 8-10 timer fra Oslo til India blir man sliten og døgnvill. En ny medisin utviklet av amerikanske og australske forskere kan hjelpe. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

Fakta om melatonin

Melatonin er et søvnhormon som produseres i hjernen og i netthinnen. Produksjonen er på sitt høyeste fra barndommen og frem til voksen alder. Produksjonen avtar gradvis etterhvert som man blir eldre.

Produksjonen varierer gjennom døgnet og er sterkt påvirket av lys. Søvnhormonets virkning er det motsatte av lysets virkninger på døgnrytmen.

Det er store individuelle forskjeller i kroppens melatoninproduksjon.

Syntetisk melatonin er et reseptbelagt legemiddel og kan fåes på apoteket.

Kilde: Pasienthåndboka

Resultatene fra studien er publisert i desemberutgaven av The Lancet.

Medisinen heter tasimelteon, og er et stoff som reagerer med melatoninreseptorene i hjernen. Melatonin er kroppens eget søvnhormon, og om kvelden produserer kroppen mer melatonin for å gjøre deg trøtt.

Manipulerer døgnrytmen

Syntetisk melatonin kan kjøpes på apoteket her i Norge. Problemet er at det er så stor forskjell melllom menneskers døgnrytme og melatoninproduksjon. Derfor mener forskerne det er bedre å manipulere melatoninreseptorene til å oppføre seg som om man tilsetter søvnhormonet.

- Studiene våre viser at tasimelteon kan endre melatoninrytmen i kroppen. Dette er en velkjent markør for den menneskelige biologiske klokka, sier professor Shanta Rajaratnam ved Monash University i Australia i en pressemelding.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Øker søvnkvaliteten

Han mener at den nye medisinen har potensiale til å både øke søvnkvaliteten og søvnmengden hos folk som lider av forbigående søvnløshet forårsaket av jetlag.

Forsøk viser at tasimelteon økte pasienters evne til å sovne og forbli sovende etter å ha stilt klokken fem timer tilbake. Det tilsvarer en flytur østover fra India til Melbourne eller fra Oslo til Bangladesh.

- Rundt en tredel av alle internasjonale reisende som krysser tidssoner får jetlagsymptomer som søvnforstyrrelser, vanskeligheter med å holde seg våken, sovne og forbli sovende, trøtthet og urolig mage, sier professor Rajaratnam.

- Kan også hjelpe nattarbeidere

Han sier også at medisinen kan hjelpe nattarbeidere andre med ubekvem arbeidstid.

- Rundt en av fem arbeidere jobber utenfor vanlig kontortid. I USA estimerer vi at nesten tjue millioner mennesker starter på jobb mellom halv tre og syv om morgenen.

- Arbeidet vårt viser at stoffet er svært potent og én dose er nok til å virke effektivt mot slike kortvarige søvnproblemer.

Medisinen begynner nå å nærme seg slutten av det strenge testregimet den må gjennom før den blir kommersielt tillgjengelig.

Kilder:

Artikkel i The Lancet

Pressemelding fra Monash University

Powered by Labrador CMS