Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hormonet GLP-1 skilles ut når vi spiser og gjør at vi føler oss mette mot slutten av måltidet.
Men GLP-1-reseptorerene aktiveres også i deler av hjernen knyttet til belønning, noe som tyder på at hormonet er direkte involvert i hvordan vi opplever belønning.
Ved å blokkere disse reseptorene mener forskerne at de kan hindre at røykere føler tilfredsstillelse etter en sigarett.
- Uten belønning vil ikke røykeren fortsette å røyke. Det kan minske avhengighet og redusere risikoen for tilbakefall, forklarer Elisabet Jerlhag, forsker ved Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Sammen med kolleger har Jerlhag undersøkt det nye potensielle våpenet i kampen mot røyking.
-Røykere trenger behandling
Røyking er fortsatt en stor utfordring for den norske folkehelsa. Én av fire nordmenn røyker daglig eller iblant, og mens andelen dagligrøykere blir stadig mindre er det ingen nedgang for av-og-til røykere.
Selv uten storforbruk er det vanskelig å stumpe røyken.
- Nikotin er sterkt avhengighetsdannende, og for mange mennesker er det svært vanskelig å slutte å røyke. Vi må begynne å erkjenne at avhengighet er en sykdom som trenger behandling, sier Jerlhag
Testet på nikotin-mus
For å teste om GLP-1 regulerer belønning brukte forskerne Exendin-4 (Ex4), et stoff som etterligner GLP-1s effekt på reseptorene. Stoffet ble gitt til en gruppe laboratoriemus som hadde blitt gitt nikotin.
Deretter observerte forskerne musenes bevegelsesmønster og målte dopaminutskillelse i hjernesubstansen deres.
Funnene viste at nikotin gjorde musene mer aktive, men tilførsel av Ex4 reduserte aktiviten. Denne dempende Ex4-effekten forekom derimot ikke hvis musene ikke hadde fått nikotin i første omgang. Nikotin økte også utskillelsen av dopamin i hjernen, men dette ble igjen redusert der Ex4 var tilført i forkant.
Forskerne konkluderer med at GLP-1 reseptorer regulerer nikotin-påvirkning av hjernens belønningssystem hos mus, og at Ex4 reduserer effekten av nikotin.
Samme effekt på alkohol, amfetamin og kokain
Forskerne peker på at den samme dempende Ex4-effekten har blitt funnet i lignende forsøk med andre avhengighetsdannende substanser som alkohol, amfetamin og kokain.
- Siden Ex4 også reduserer motivasjonen til å konsumere sukrose (druesukker), kan det tyde på at GLP-1 reseptorer spiller en sentral rolle både for belønning skapt av avhengighetssubstanser og belønning fra naturlig aktivitet, tilføyer de.
Forskerne konkluderer med at stoffer som etterligner GLP-1-hormonet bør evalueres som en potensiell ny behandlingsmetode for røykestopp og annen nikotinavhengighet.
Utvikling av nye legemidler
Å hindre at røyking demper nikotinsuget er ulikt eksisterende avvenningsmetoder, som er basert på nikotinerstatning som for eksempel røykeplaster, eller legemidler som bupropion eller vareniklin.
Håpet er at funnene kan føre til utviklingen av nye legemidler som stimulerer de samme hjerneområder som GLP-1, til bruk mot nikotinavhengighet. Siden Ex4 og andre GLP-1 lignende stoffer alt er godkjent for bruk i legemidler mot diabetes, kan de relativt enkelt også tas i bruk i medikamenter mot røyking.
- Belønning er en viktig årsak til at vi blir avhengige. Vi mener derfor at legemidler som fungerer på samme måte som GLP-1 kan ha god effekt mot nikotinavhengighet. Det er en helt ny innfallsvinkel, slutter Elisabet Jerlhag.