Hva? Kaffe uten røyk...!?

Både kaffe og øl er velkjente drikker i kompaniskap mer røykernes sigaretter. Men hvorfor? Nikotinets kraft kan ligge i måten det forsterker andre opplevelser, ifølge forsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Assisterende psykologiprofessor Matthew Palmatier ved Kansas State University mener en slik mekanisme kan være med på å forklare hvorfor røykere synes det er så vanskelig å kutte ut sigarettene – selv om de kjenner skadevirkningene.

- Folk har veldig klart definerte ting de gjør når de røyker. Hvis man tenker på hvor folk røyker, eller hvem de røyker sammen med, så er det ofte de samme menneskene.

- Kanskje er det derfor røyking er så avhengighetsskapende? Hvis man blir vant til å få en ekstra tilfredsstillelse ut av ting man liker å gjøre, så vil fravær av nikotin kunne redusere gleden ved aktivitetene, mener Palmatier i et presseskriv fra universitetet.

- Litt uvanlig innfallsvinkel

At røykere ofte griper til kaffekoppen i samme slengen som de fyrer opp, er altså neppe fordi de vil skylle vekk røyksmaken fra ganen. Da kunne de jo tatt et deilig glass vann i stedet.

- Folk kan eksempelvis tenkes å røyke for å regulere humøret, og nettopp en slik effekt kan gjøre nikotin mer vanedannende enn andre rusmidler, mener den assisterende professoren.

Han sier at mye tidligere forskning på avhengighet og røyking har undersøkt røyken og nikotinet seg selv, snarere enn andre faktorer – som han selv nå studerer.

- Innfallsvinkelen vi tar er litt uvanlig, men det ser ut til å være en av de beste forklaringene på hvorfor folk røyker, mener forskeren.

Rotter styrer lys og nikotin

Palmatier har utført forsøk på rotter, der gnagerne har fått administrere sin egen nikotinbruk ved å skyve på et håndtak. Det som også skjedde i dette forsøket, var at lyset i rommet skrudde seg av når rottene hadde skaffet seg en dose.

Etter ett minutt kom lyset tilbake igjen, som et signal om at mer nikotin var tilgjengelig.

Ved å manipulere signalet, fant Palmatier og forskerkollegene hans at rottene egentlig ikke var så interesserte i nikotinet I seg selv.

- Vi fant at det rottene virkelig likte å gjøre, var å få lyset skrudd av. De styrte fortsatt nikotinet selv, men tok mer av stoffet når det ble assosiert med sterkere lys, sier han.

Forskerne har nylig publisert en studie på dette i augustutgaven av Neuropsychopharmacology.

Hvordan reagerer det på søte smaker?

Nå har Palmatier begynt å se nærmere på hvordan rotter reagerer på søte smaker etter at de har fått i seg nikotin. Han sier foreløpige resultater viser at nikotinet har sammenlignbare effekter på søtsmak.

Rottene reagerte mer på blandinger av sukker/vann etter nikotininntak.

- Dette smaksaspektet er veldig viktig, fordi vi faktisk kan finne ut hvordan nikotin forsterker oppførselen, sier Palmatier.

- Hvis nikotinet gjør at en belønning fylles av mer nytelse, så kan det gjøre søtsmaken enda deiligere.

- Ikke så kraftfullt

Palmatier begynte forskningen på avhengighet som doktorgradsstudent, og har senere gått videre til de mer underliggende effekter av nikotinet.

- Det viktige er å finne ut hvorfor folk røyker. Det er mange helserisikoer knyttet til røykingen, og majoriteten kjenner dem. De fleste vil slutte, men klarer det ikke, sier Palmatier.

- Det ikke er fordi nikotinet i sigaretter er så kraftfullt i seg selv, at folk sliter med å slutte. Sigarettene gir verken sterke følelser av nytelse eller oppstemthet. Likevel er de like vanskelige, hvis ikke vanskeligere, å slutte med enn andre rusmidler, mener Palmatier i presseskrivet.

Lenke:

Kansas State University

Powered by Labrador CMS