Norsk satellitt skal overvåke reinsdyr

Historiens første norskbygde satellitt, NCUBE2, skal etter planen skytes opp i verdensrommet 27. oktober. Den lille satellitten skal følge skipstrafikk langs norskekysten, og bevegelsene til reinsdyr.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Så fremt alle satellitter er klare, og oppskytningen av bæreraketten går knirkefritt, forlater lille NCUBE2 jorden som et vedheng til den større satellitten SSETI Express om morgenen den 27. oktober.

- Vi håper at oppskytingen nå kan gå som planlagt, og venter i spenning, sier prosjektleder Marianne Vinje Tantillo ved Norsk Romsenter til forskning.no

Utsatt to ganger

Forsinkelser er dessverre ikke noe uvanlig fenomen i romfartsbransjen.

"Tvillingen NCUBE1 (Rudolf) er svært lik NCUBE2. Her er Åge-Raymond Riise fra ESAs tekniske senter ESTEC på besøk ved California Polytechnic State University. Foto: Calpoly"

Siden to utsettelser allerede har rammet det norske satellittprosjektet, knyttes det stor spenning til om oppskytingen fra romfartsbasen i Plesetsk nord i Russland kan gjennomføres som planlagt i slutten av denne måneden.

Norske NCUBE2 skal sendes 680 kilometer ut i verdensrommet, pakket inn i SSETI Express.

SSETI er en forkortelse for Student Space Exploration and Technology Initiative. Og studentenes prosjekt, som pågår i en rekke land, støttes av European Space Agency.

Norges satellittbidrag er på ingen måte noen sværing i satellittsammenheng - verken hva størrelse eller økonomi angår. NCUBE2 er en liten CubeSat, hvilket innebærer at den kun er 10 x 10 x 10 centimeter og veier i underkant av en kilo.

Et studentprosjekt

Satellitten er i praksis et studentprosjekt, støttet av Andøya Rakettskytefelt og Norsk Romsenter.

- Mye hardt arbeid ligger bak siden starten i 2001, og over 80 studenter har vært involvert underveis. Dette har vært en god måte for å få en følelse med virkelige prosjekter. Jeg legger ikke skjul på at vi er spente, og krysser fingrene for at alt går bra med oppskytingen, sier Marianne Vinje Tantillo.

Satellitten er et resultat av et bredt tverrfaglig samarbeid mellom studenter ved NTNU i Trondheim, Høgskolen i Narvik, Universitetet i Oslo og Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

To andre CubeSat

I tillegg til den norske satellitten skal SSETI Express ha med seg to andre små CubeSat-satellitter, en fra Tyskland og en fra Japan.

"NCUBE2 integreres i den større SSETI Express. Åge-Raymond Riise har vært med i prosjektet over flere år. Foto: ESA."

Men det er som kjent ikke størrelsen det kommer an på - ei heller hva angår satellitter generelt og den norske spesielt. For formålet med NCUBE2 er langt fra bare å sende den på en luftetur i verdensrommet.

NCUBE2 skal overvåke både skipstrafikk langs norskekysten, og reinsdyr på Filefjell, som utgjør fjellpartiet på overgangen mellom Valdres og Sogn.

Blant de første

Den norske satellitten skal teste ut om det høyfrekvente signalsystemet Automatisk Identifikasjons System (AIS), som vanligvis brukes i skipstrafikk, også fungerer via satellitt.

- Vi er blant de første som gjør dette, og har laget en versjon som sendes opp med satellitten. AIS er et system som finnes på alle skip over en viss størrelse, og nå skal vi se hvordan dette fungerer via satellitt, opplyser Marianne Vinje Tantillo.

- I tillegg kom studenter i Ås i sin tid på at man kunne overvåke reinsdyr på denne måten, så vi tester ut det også, sier prosjektlederen.

To bakkestasjoner

Ett eller to reinsdyr skal utstyres med en klave, et halsbånd med sender og batteri. På den måten håper man å følge bevegelsene til hele reinsdyrflokker.

"Her er studenter ved Høgskolen i Narvik i ferd med å installere antenna ved bakkestasjonen på høgskolen. Foto: Bjørn Pedersen, NTNU."

Går alt etter planen, skal NCUBE2 klare å motta signalene fra både skip og reinsdyr, og lagre informasjonen de sender om sine posisjoner.

Deretter skal dataene sendes videre fra satellitten, og fanges opp av to bakkestasjoner. Den ene er plassert ved Høgskolen i Narvik og den andre på Svalbard.

- Vi skal ikke ha noen kontinuerlig overvåking av skipstrafikk langs norskekysten, men flere ganger i døgnet vil vi kunne få informasjon om hvor det finnes skip.

- Og klarer vi dessuten å motta tilleggsinformasjon som satellitten fanger opp fra AIS, kan vi blant annet også se hvor de er på vei, sier Tantillo.

Tvillingen i januar

På nyåret, i januar 2006, skal tvillingen til NCUBE2, den såkalte NCUBE1-Rudolf, etter planen sendes opp fra Baikonur i Kazakhstan.

Rudolf skal få følge av 13 andre kubesatellitter fra ulike deler av verden, og skal utføre omtrent de samme oppgavene som sin forgjenger.

"Her kontrolleres det at NCUBE1s mål stemmer overens med nødvendige mål og marginer. Foto: Calpoly"

- Men også her kan det bli forsinkelser, og vi avventer endelig beskjed, sier Tantillo.

De norske satellittene må karakteriseres som et billigprosjekt, og er ikke spesielt påkostet hva angår materiell, siden det ikke er benyttet spesielle romkomponenter.

- Vi har ikke brukt deler og ledninger som er spesiallaget for romfart. Det ville blitt alt for kostbart for dette prosjektet, sier Tantillo.

- Vi har benyttet vanlige komponenter, som gjør at vi ikke kan forvente at satellitten vil ha en levetid på mer enn seks måneder, fortsetter hun.

2 millioner kroner

Prosjektlederen opplyser at kostnader til utvikling, teknisk koordinering og reisevirksomhet i forbindelse med ferdigstillelsen av satellittene beløper seg til rundt 2 millioner kroner.

Tantillo har likevel tro på at satellittene vil fungere som de skal, og gi bakkestasjonene informasjon.

- Vi er veldig spente, men ifølge våre planer skal det gå bra, for de har klart testene. Målet vårt har vært å lage og sette sammen en satellitt. Det er en kjempebonus at den skytes opp og at vi får muligheten til å teste ut AIS på denne måten, sier Tantillo.

Les mer:

Det norske satellittprosjektet NCUBE

Hjemmesiden til Student Space Exploration and Technology Initiative

European Space Agency om SSETI Express

Powered by Labrador CMS