- Overdriver betydningen av religion

Forskere fokuserer for mye på innvandreres religiøse sider, og må derfor ta sin del av skylda for at mange tror innvandrere er mer religiøse enn de er, mener dansk forsker.
5.10 2011 05:00


World Islamic Mission moské i Oslo.

– Mange islamforskere har en religionsvitenskapelig bakgrunn. Derfor synes vi religion er spennende og setter fokus på det framfor å se på innvandrernes ikke-religiøse sider.

- Når vi uttaler oss til mediene om forskningen vår, følger denne skjevheten med, sier Garbi Schmidt som er professor ved Roskilde Universitet.

Lei av å være “muslimer”

Professoren har gjennom mange år intervjuet innvandrere og samlet inn materiale fra mediene. Slik har hun dannet seg et bilde av hvordan det er å være innvandrer og muslim i Danmark.

Flere skandinaviske studier viser at religion ikke spiller så stor rolle for de fleste danske muslimer.

– Noen grupper er svært religiøse, og det finnes radikale elementer. Men vi ser igjen og igjen at mange innvandrere er lei av å bare bli oppfattet som muslimer, sier Schmidt.

– De er lei av å bli konfrontert med de samme spørsmålene igjen og igjen om deres religion. Noen av de som var mye i mediene for ti år siden, er blitt pessimistiske. De tror ikke lenger at det nytter å delta i debatten, forteller Schmidt.

Medier og forskere går alltid til de religiøse

Det har sin naturlige årsak at både medier og forskere tegner et bilde av innvandrere som muslimer – og muslimer som særlig religiøse, mener hun.

– Det blir lett til at de religiøse blir mest synlige. Når forskere og medier vil ha fatt i en muslim eller innvandrer, går de ikke inn på kafeene.

– I stedet går man til de muslimske organisasjonene. I Danmark er det Muslimenes Fællesråd og Islamisk Trossamfund. Men på den måten skjer det en vektlegging av det religiøse; i noen tilfeller er det rimelig, andre ganger gir det et skjevt bilde, sier Schmidt.

På den måten blir det religiøse perspektivet overrepresentert i både mediene og innvandrerforskningen, mener hun.

Lite troverdig

Det er feil å oppfatte muslimer som særlig opptatt av troen sin. I hvert fall hvis man vil ha troverdig forskning.

– Det handler ikke om selvsensur, men forskningen blir forutinntatt hvis ikke vi får med flere aspekter. Vi må som forskere se muslimer i forhold til mange andre ting enn religion: ungdomskultur, utdanning, politikk og lignende, sier Schmidt.

Det unyanserte bildet fører ikke bare til dårligere forskning. Konsekvensene kan også bli personlige problemer for de innvandrerne som uttaler seg til forskerne og dermed blir eksempler som mediene trekker fram.

– Som forsker setter du ting i gang, og det kan ha konsekvenser for de menneskene du har med å gjøre. Du opplever at informantene dine blir skjelt ut i pressen – eller plutselig ikke vil mer, forteller Schmidt.

Hun mener forskere er svært oppmerksomme på at de arbeider med politisk brennbart materiale når de arbeider med muslimer og innvandrere.

Derfor mener hun at det fremover vil bli større bredde i dansk islamforskning.

Forskerne har fått øynene opp

Islamforskningen holder på å endre seg. I hvert fall er det ting som tyder på det.

– I dansk og skandinavisk forskning har vi i mange år sett på hijaber, moskeer og ritualer. Men nå er det også fokus på de ikke-organiserte muslimene.

– Det er nyttig å få med hele spekteret. Selvfølgelig er religion viktig for mange mennesker. Men det er også mange som ikke er så opptatt av det, sier Schmidt.

––––––––––––––––––—

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Norske ukeblader skrev om den russiske revolusjonen side om side med strikkeoppskrifter.

Brukerne klumper seg sammen rundt noen nyhetskilder. Sosiale medier kan gi oss et snevert bilde av virkeligheten, mener forskere.