Annonse

Dødens lyse side

Et bevisst forhold til døden fører ikke til mer fortvilelse eller negativ atferd. Tvert imot er det positivt, både for deg selv og andre mennesker.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.com)

Det antyder ny gjennomgang av studier.

Mens enkelte tidligere resultater har vist negative effekter av å tenke på døden, rapporterer nå forskere fra University of Missouri et ganske annet helhetsbilde.

De bringer rett og slett en oppløftende analyse av å fundere rundt den mørke erkjennelsen av forgjengelighet; memento mori, husk at du skal dø.

Folk blir mindre krigerske, mer hjelpsomme og altruistiske - og tar bedre avgjørelse om egen helse, oppsummerer forskerne.

Noen resultater viser for eksempel økt inspirasjon til å trene mer, andre antyder mer bruk av solkrem og mindre røyking.

- Stadfeste positive sider ved verden

En annen konsekvens av å huske på at vi skal dø, er sannsynligvis at også en del samlivsprosjekter unngår havari.

Forskerne har i sin analyse tatt utgangspunkt i hvordan folk forholder seg til døden etter terrorangrep. I tillegg har de utforsket konsekvenser av å være nære vitner til død.

Et resultat som trekkes fram, viser at skilsmisseratene gikk ned i kommunene rundt Oklahoma City etter terrorbomben som kostet nær 170 menneskeliv i 1995.

- Den positive reaksjonen på oppmerksomhet om døden er at man prøver å stadfeste at verden har positive sider, sier førsteforfatter på studien, doktorgradsstudenten Ken Vail i en pressemeldning.

- Negativt fokus

Etter nettopp store katastrofer, som terrorangrepene mot USA 11. september 2001, og Oklahoma-bomben, har folks frykt og oppmerksomhet om døden ikke bare hatt negative effekter, men også positive, påpeker forskerne. 

- Både medier og forskere har en tendens til å fokusere på de negative menneskelige reaksjonene etter slike terrorhandlinger, slik som vold og diskriminering av muslimer.

- Samtidig viser studier at folk uttrykker høyere grad av takknemlighet, håp, hjelpsomhet og lederskap etter 9/11, sier Vail.

Overrasket

Professor Jamie Arndt sier at forskerteamet ble overrasket over alle de positive effektene av å være bevisst på egen dødelighet.

Også disse forskerne har vel fått med seg det noe klisjépregete mottoet ”se alltid lyst på livet”.

- Det ser ut til at folk i like stor grad klarer å gjøre det motsatte; Always look on the bright side of death, som det heter i Monty Python-sangen. 

Referanse:

When Death is Good for Life: Considering the Positive Trajectories of Terror Management. Personality and Social Psychology Review, april 2012. Sammendrag her.

Powered by Labrador CMS