Bossen gir blanke

Ny forskning tyder på at makt får mennesker til å gi blanke i hva andre tenker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skjer noe med folk som får makt over andre, mener Adam Galinsky og teamet hans fra Northwestern University. De har undersøkt om makt påvirker evnen til å forstå andres synspunkter, melder LiveScience.

Tidligere studier har vist at det å tenke på situasjoner hvor du enten har opplevd å ha makt eller være maktesløs, faktisk har den samme effekten på deg som om du skulle ha vært i en reell situasjon.

Dette brukte Galinsky til å leke med hodene til 57 frivillige studenter. De fikk beskjed om enten å huske en anledning hvor de hadde bestemt over andre, eller en situasjon der det var andre som hadde kontrollen.

Så skulle de skrive bokstaven E i sin egen panne.

E-test

Dette kan jo ved første øyekast virke som en fantastisk meningsløs oppgave.

Men ti år med forskning har faktisk vist at folk som skriver E-en speilvendt, slik at den blir riktig for dem selv men feil for andre, verken tenker eller bryr seg om hvordan andre måtte se bokstaven.

Mennesker som skriver E-en speilvendt for seg selv, men riktig for andre, har sine medmenneskers synspunkt i tankene. Dermed var bokstaven altså en god indikasjon på hva som foregikk i hodet på de frivillige.

Det viste seg da også at studenter som hadde tenkt på en situasjon hvor de hadde makt, hadde tre ganger så høy sannsynlighet for å tegne E-en riktig for seg selv, sammenlignet med studenter som tenkte på en motsatt anledning.

Dårligere dømmekraft

I en annen test skulle de frivillige se på bilder av ansikter med ulike uttrykk og tolke følelsene bak fjesene. Her tydet resultatene på at studentene som hadde tenkt på en maktsituasjon, oftere mistolket uttrykkene på bildene.

- Dette stemmer med andre studier som viser at folk oftere har et egosentrisk fokus på seg selv når de har makt, sier Galinsky til LiveScience.

Hvilket så klart ikke betyr at alle sjefer er arrogante, egoistiske bøller som alltid setter seg selv foran alle andre.

Bare så det er sagt, altså.

Referanse:

A. D. Galinsky, J. C. Magee, M. E. Inesi & D. H. Gruenfeld, Power and Perspectives Not Taken, Psychological Science, desember 2006, vol. 17, issue 12, s 1068-1074

Lenke:

LiveScience: Your Boss Really is Clueless.

Powered by Labrador CMS