Er det virkelig så mye bedre å bo i et moderne, vestlig samfunn enn å bo i et stammesamfunn? Bildet er fra en kulturparade i Papua Ny-Guinea i 2013. (Foto: Zuma Press, Mark Robinson, NTB scanpix)

Podcast: Er Vesten best?

Selv om vi lever i samfunn preget av frihet, materiell overflod og vitenskapelig framgang sliter mange. Depresjon og andre psykiske plager er utbredt. Er det noe som mangler her i Vesten?

Hvorfor var det vanlig at hvite kolonister i Amerika rømte over til urbefolkningen mens det motsatte nesten aldri skjedde, til tross for at urbefolkningens samfunn var langt mindre framgangsrike?  Og hvorfor sliter så mange gjenvendte soldater med post-traumatisk stressyndrom, selv om de ikke har opplevd brutale krigshandlinger?

Politikk og Røvere utforsker denne problematikken ved å se på skillet mellom moderne og tradisjonelle samfunn - individualisme og kollektivisme - med utgangspunkt i boken «Tribe» av Sebastian Junger.

Programledere er Lars Erik Berntzen og Jonas Bergan Dræge, som er doktorgradstipendiater ved det Europeiske universitetsinstitutt i Firenze.

Her finner du podcasten på iTunes.

Powered by Labrador CMS