Skriverkurs med forskning.no på Framsenteret i Tromsø.

Skrivekurs for forskere

Kom i gang med skrivingen sammen med forskning.no!

16.6 2016 15:53

De fleste aviser og blader stiller strenge krav til innsendte tekster. Og det er ikke uten grunn: De har som mål at så mange som mulig skal få lyst til å lese dem. Kronikker, blogger og populærvitenskapelige artikler skrevet av forskere konkurrer om leserens oppmerksomhet på lik linje med alt annet innhold i avisen. Og da må tekstene være spennende, forståelige, saklige, presise og relevante.

Dette er vanskelig å få til, selv for erfarne spaltister og skribenter.

Målet med kurset er derfor å gjøre det litt lettere for forskere å komme i gang med skrivingen. Det er nemlig relativt enkle grep som skal til.

Vi tilbyr tre ulike kurs:

 • bloggkurs
 • kronikkurs
 • generelt skrivekurs

Kursledere:

 • Nina Kristiansen - redaktør i forskning.no og forfatter av boka Innføring i forskningsjournalistikk 
 • Eivind Nicolai Lauritsen – journalist i forskning.no, tidligere journalist og redigerer i Aftenposten Viten.

Nina Kristiansen og Eivind Nicolai Lauritsen. (Foto: Sturlason)

​Kursdeltakerne vil bli bedt om å sende inn et utkast til tekst som vi vil jobbe med i løpet av kurset. Vi vil blant annet jobbe med:

 • språk - hvordan skrive enkelt om det vanskelige
 • titler og ingress - slik lokker du leserne til egen tekst
 • vinkling - slik gjør du teksten din interessant.

Målet er at tekstene fra kurset skal publiseres som kronikk på debattsidene våre eller som artikkel i spalten Forskeren forteller på forskning.no eller i andre aviser etter eget ønske.

Dersom teksten skrives på engelsk, er målet å publisere på ScienceNordic.com.

Medlemspris: 2900,- per deltaker for én dag og 4900,- for to dager.
Ikke-medlemspris: 3900,- per deltaker for én dag og 5900,- for to dager. Reise og opphold for kursholdere er ikke inkludert.

Utstyr: Prosjektor med mulighet for tilkobling av data til storskjerm og mulighet for oppkobling til internett. Deltakere må selv ta med PC eller Mac.

Avmelding: Dersom kursdeltakere melder seg av senere enn syv virkedager før kursstart, vil full deltakeravgift bli belastet. Ved sykdom dokumentert med legeerklæring refunderes beløpet. Deltakere må selv ordne med og betale reise og opphold.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

 1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
 2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
 3. Vi anbefaler at du skriver kort.
 4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
 7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
 8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

NIBIO

– Jeg forventet at arten skulle bli funnet i Norge, men det var uventa å finne den så langt nord som i Trondheim, forteller maurforskeren.

Framsenteret

Hvem blir først til å nå flørte- og fødeområdene i tropene? Du kan følge med!

Norges Handelshøyskole

Norge gikk kraftig til verks med engangsavgiften på nye biler. Det har resultert i at folk kjøper mer miljøvennlig. Men avgiften har også ført til flere dieselbiler.

Saker fra våre eiere

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Nøkkelen til å finne en kur mot den dødelige hjernesykdommen skrantesjuke hos hjortedyr, kugalskap hos storfe og skrapesyke hos sau, kan ligge hos norsk melkegeit.

Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Frihetens kår i verden har blitt dårligere for ellevte år på rad, ifølge fersk rapport. Selv om Norge kommer godt ut, har vi også utfordringer, mener norsk ekspert. 

Norges idrettshøgskole

OL på Lillehammer i 2016 skulle hindre frafallet i norsk idrett. Forsker konkluderer med at arrangementet i stedet ble det brukt til å legitimere Norges idrettsforbund.

Internasjonalt orienterte institutter kommer svært godt ut, mens de regionale ligger på bunnen i en evaluering av de 22 samfunnsvitenskapelige forskningsinstituttene i Norge.

Podcast:

Er det arv eller miljø som former hvem vi er som mennesker? For å finne ut det, ser forskerne på tvillinger.