På denne 3D-modellen av øyet til en minigris ser du pupillåpningen til høyre. Blodårene som forsyner øyemusklene med energi, kan bli så tynne som 20 mikrometer (0,02 millimeter).

Er dette årets beste vitenskapsbilde?

Forskere har mange metoder for å visualisere det de driver med. Wellcome image awards viser frem noe av det ypperste.

11.3 2017 04:00

Wellcome-samlingen i London ble i sin tid grunnlagt av Henry Solomon Wellcome. Han tjente seg rik på slutten av 1800-tallet ved å selge medisiner i tablettform – det vanlige var pulver eller væsker.

Mye av pengene brukte han på sin store lidenskap: å samle på medisinske bøker, malerier objekter som operasjonskniver og amputasjonssager. Etter Wellcomes død i 1936 har en stiftelse overtatt forvaltningen av både pengene og samlingene.

Noe er utstilt i Wellcome Collection i London, men du trenger ikke dra dit for å se alt. Galleriet over bilder og illustrasjoner, Wellcome Images, ligger tilgjengelig så alle kan studere dem.

Hvert år viser de fram de stolteste nyervervelsene i bildesamlingen. Hele finaleheatet kan du se her: Wellcome Image Awards 2017.

Du kan også stemme frem din favoritt. Vinneren offentliggjøres 15. mars.

Her er noen av våre favoritter:

En liten blekksprut fra Hawaii


Denne blekksprutungen er bare én centimeter stor. Euprymna scolopes liker seg ved Hawaii og kalles på engelsk Hawaiian bobtail squid. En voksen utgave veier ikke mer enn maksimalt 2,67 gram. Fotografen har kombinert flere bilder for å få skarphet i alle detaljene. (Foto: Mark R. Smith, Macroscopic Solutions)

Øyekontakt


En interokulær linse er en kunstig linse som blir operert inn på øyet for å behandle for eksempel nærsynthet eller grå stær. «Håndtakene» på siden holder linsen på plass. (Foto: Mark Bartley, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust)

Blodig alvor


Her ser du bilde av en 3D-modell av blodårene til en afrikansk jakopapegøye. Modellen baserer seg på nesten 3000 røntgenbilder. (Illustrasjon: Scott Birch og Scott Echols)

Med hud og kattehår


Slik har du aldri sett katten din! Hår og værhår i gult, blodårer i svart. 44 bilder er satt sammen til ett, og fargene er manipulert for å få frem kontrastene. Utsnittet viser 12 millimeter med kattehud. (Foto: David Linstead)

Stamcelle i arbeid


Denne stamcellen har ligget i gele i bare to uker og er godt i gang med å bygge nervetråder. Hele bildet er fem millimeter bredt. (Foto: Collin Edington og Iris Lee, Koch Institute ved MIT)

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Universitetet i Oslo

Rørsangere på Malta har kjapt tilpasset seg et varmere klima og får flere unger. Dette er viktig for bevaring av naturområder også i Norge, sier Miljødirektoratet.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Vi mennesker gjør det, aper gjør det: Vi må bare klø oss når vi ser andre dra neglene over huden. Men gjør mus det? 

Forskerens favoritt:

Sodalitten er funnet på Sør-Grønland, men finnes også i Norge. Det spesielle er at den har et kjemisk fargetriks.