Spør en forsker: Cola, kaffe eller energidrikk – hva virker best?

SPØR EN FORSKER: Hvis man vil ha et skikkelig koffeinkick, bør man drikke kaffe, cola eller en energidrikk som Red Bull? Og kan man dø av for mye koffein?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare kast deg over kaffekoppen og all slags annen energidrikk, slik at du kan få stimulert din djevelske higen etter koffein. Det krever opp mot 100 kopper, skylt ned rett etter hverandre, før du får så mye koffein at du dør av det. (Foto: Wikimedia Commons 1 / 2 / 3)

Koffein

Koffein stimulerer nervesystemet. Derfor kan man oppleve å bli friskere og/eller få det dårligere når man drikker for mye cola, kaffe eller energidrikk.

Koffein finnes i naturen, særlig i bønner, frukt og blader, hvor det blant annet beskytter mot angrep fra insekter.

Alle kan trenge litt ekstra piff i toppetasjen noen ganger; når vi har kommet for tidlig ut av senga, eller henger foran datamaskinen eller når vi skal prestere noe, for eksempel på en eksamen.

Da er det jo godt at vise mennesker har skjenket oss magiske væsker som kaffe, cola og allverdens varianter av energidrikker.

Men hvilket vidundermiddel virker egentlig best? Og kan man få i seg så mye koffein at det er farlig?

Sjefskonsulent John Christian Larsen fra DTU Fødevareinstituttet i Danmark vet mye om koffein.

Hva får man mest energi av å drikke?

– Når vi snakker om å få energi i den forbindelsen, betyr det antagelig at vi snakker mengder av koffein. Hvis man drikker samme mengde av alle tre drikker, får man mest fra kaffe, men energidrikker som Red Bull inneholder også mye koffein, forteller Larsen.

Matvareeksperten forklarer at:

  • en liter sterk kaffe inneholder opp mot 1000 milligram koffein. Heller du i deg en hel liter av den enda sterkere espressoen, havner man opp på den tredoble mengden.
  • en liter energidrikk inneholder 320 milligram koffein, altså omkring en tredjedel av en liter kaffe.
  • en liter cola rommer litt mindre enn 100 milligram koffein, altså omkring en tiendedel av en liter kaffe.

Drikkene kan inneholde andre oppkvikkende stoffer fra samme kjemiske gruppe som koffein. Det dreier seg om theobromin og teofylin, som også finnes i te, men disse stoffene er ikke så kraftige som koffein, og det er vesentlig mindre av dem.

Ifølge Larsen burde det heller ikke bety noe for effekten av koffein om det er sukker i drikkevarene, slik det er i for eksempel Coca-Cola og Red Bull.

Hvis du gjerne vil ha et skikkelig skudd koffein i så liten mengde væske som mulig, skal du gå bort til kaffeautomaten eller bort på kaféen og ordne deg en balje espresso – som for øvrig også skal være den beste formen for kaffe for magen.

Hva blir tatt opp raskest i kroppen?

– Det er hipp som happ. Alt sammen er væske, og fordi det allerede er oppløst, er det svært tilgjengelig og har lett for å bli absorbert i kroppen.

– Koffein fra drikke blir tatt opp raskere enn hvis du for eksempel spiser mat eller en pille, som må løses opp før koffeinen blir tilgjengelig. Så med mindre du har en kanyle, er det raskest å drikke det, konstaterer Larsen.

Hvor lenge virker koffein?

– Det kommer an på personen. Koffein blir absorbert i blodbanen og fordelt videre ut i kroppen. Man sier at man etter en til halvannen time har den største konsentrasjonen av koffein i blodet, og så går det mellom tre og syv timer før mengden er halvert, avhengig av hvordan man er skrudd sammen, forteller Larsen.

Koffein blir omdannet – metabolisert – av enzymer i leveren. Enzymenes arbeid varierer fra person til person, avhengig av både gener og livsstil. Derfor bruker noen bare tre timer, og andre opp til syv timer, på å gjøre koffeinet om til blant annet metylxantin, som forsvinner ut av kroppen gjennom urinen.

Jo mer du drikker, jo høyere konsentrasjoner av koffein får du, men halveringstiden fortsetter å være den samme.

Når får man i seg for mye koffein?

Kaffe kan være vanedannende, men ifølge DTU Fødevareinstituttet ikke så ille som nikotin eller narkotika. (Foto: Colourbox)

Danske myndigheter har satt noen grenser ut fra undersøkelser fra Canada som viser at koffein blant annet kan gi noen barn angstanfall, hvis de får i seg 5-10 milligram.

Derfor bør barn og unge opp til 16 år for sikkerhets skyld ikke innta mer enn 2,5 milligram koffein per kilo kroppsvekt. En gutt på 50 kilo skal altså helst ikke drikke mer enn en stor kopp kaffe eller en liter cola  - hvis man bare tar hensyn til innholdet av koffein.

– Man kan si at hvis man drikker en kopp om morgenen og en om kvelden, så bør det ikke være noen fare, når man ser på halveringstiden.

– Og generelt sier vi at vi ikke tror på toksiske effekter hos voksne, når koffeinmengden er under 400 milligram om dagen, slik at man skal ikke være redd for å drikke noen kopper kaffe på grunn av innholdet av koffein, forteller Larsen.

Unntaket er gravide, som ikke bør innta mer enn 300 mg koffein per dag, ellers stiger risikoen for å føde barn som veier for lite.

Andre får kanskje mer overfladiske problemer med irritasjon og søvnløshet hvis de drikker for mye koffein, men effektene er generelt ganske dårlig belyst.

Koffein er under mistanke for å være vanedannende og gi hodepine, men på den andre siden ser det også ut til å kunne brukes i behandling av forskjellige sykdommer, som for eksempel røykebein.

Inntil 2004 ble koffein betraktet som prestasjonsfremmende og var på listen over forbudte dopingstoffer, men i dag blåser vinden motsatt vei, og koffein blir som hovedregel betraktet som et smaksstoff, så lenge det ikke opptrer i overdrevet store konsentrasjoner – noe som vil si mye mer enn i espresso.

En god tommelfingerregel er at hvis du føler seg dårlig når du drikker mye kaffe, cola eller energidrikk – så la være.

Kan man dø av å drikke for mye koffein?

John Christian Larsen mener at det korte svaret er: Nei, du kan ikke dø av en overdose koffein ved å drikke kaffe, energidrikker eller cola. En dødelig dose koffein for voksne mennesker svarer til 80-100 kopper kaffe, som blir drukket i rask rekkefølge.

– Det finnes rapporter om svært høyt inntak av energidrikker, riktignok med ekstrem fysisk aktivitet, særlig på diskoteker, der man har hatt tilfeller av dødsfall.

– Men det er antagelig på grunn av dehydrering, fordi koffein og alkohol er vanndrivende. Når man danser hele natten – og kanskje også inntar andre stoffer – så gir det selvfølgelig en risiko, sier Larsen.

– Det man vet omkring blandingen av koffein og alkohol, er at folk tror de er mer edru enn de er. Det har man påvist objektivt. Du kjenner det fra fester hvor du har fått litt for mye; så tar man en kopp kaffe og føler det hjelper litt, men det gjør det altså ikke.

Forskerne er fremdeles usikre på hva det egentlig gjør med kroppen og hjernen når man blander alkohol og koffein.

– Skjer det noe ved å blande de tre koffeindrikkene?

– Nei, koffein er koffein. Du får ikke noe ekstra ut av å blande.

__________________________

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Lenke:

John Christian Larsens profil (DTU)

Powered by Labrador CMS