SPØR EN FORSKER: Selv om man bare spiser risengrynsgrøt i fjorten dager, fortsetter avføring å være brun. Hvorfor?
JonasSalomonsenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fugleskitt
Fugler tisser ikke som pattedyr. I stedet kvitter de seg med urin i form av syre sammen med annen avføring gjennom den samme kloakkåpningen, og urinsyren farger en del av fugleskitten hvit.
Avføring i farger
Brunt er normalt og et tegn på sunnhet. Avføringen farges av gallen og gallepigmentet bilirubin, som skilles ut når røde blodlegemer brytes ned i leveren.
Hvitt kan skyldes at leveren ikke virker, eller at gallegangen er tilstoppet, slik at gallen ikke når ned i tarmen og farge avføringen.
Rødt kan oppnås ved å spise mange rødbeter, eller det kan skyldes blødning i tykktarmen.
Svart er typisk et tegn på blødning i den øverste delen av tarmen, eller at man har spist mye jern.
Gult eller grønt er vanlig når man lider av diaré, da avføringen passerer gjennom tarmen raskere enn normalt og derfor ikke rekker å bli farget lenge nok av gallen.
Uansett om man spiser hvit ris, grønn salat eller røde tomater, er resultatet normalt det samme: brun avføring.
Det har fått leseren Ole Jensen til å stille «et litt ekkelt spørsmål», som han formulerer det selv i en mail til videnskab.dk-redaksjonen:
– Avføringen er alltid brun – lys eller mørk. Hvorfor?
Gallen farger avføringen
Vi tenker straks at slike ting må de vite på avdeling for Medicinsk Gastroenterologi på Odense Universitetssykehus, for der arbeider de til daglig med å behandle og forske i sykdommer i mage-tarmsystemet.
Og etter å ha forsikret dem om at spørsmålet sannelig er ganske seriøst, leverer professor og overlege Ove B. Schaffalitzky de Muckadell tørt svaret:
– Det er gallen som farger det, sier han kort og godt, før han lokkes til å gå i detalj:
– Siden man skiller ut galle hver dag fra galleblæren, kommer det galle ned i tarmen, og der får avføringen den samme fargen som galle, som er brungrønn, forklarer han.
Fargestoff kommer fra nedbrutt blod
Selve gallen dannes i leveren, og det er der den får sin brunlige nyanse.
– Gallen inneholder avfallsstoffer som leveren skiller ut, blant annet det som heter gallepigment eller bilirubin. Dette fargestoffet er et produkt fra nedbrytingen av blodet, som jo som kjent er rødt, men det blir brunlig eller gult når det blir brutt ned, forklarer Schaffalitzky.
Når gallen har passert gjennom gallegangene og ned i tarmen, hjelper bakterier med til å farge avføringen ytterligere, slik at tarmbakterier og den gulaktige eller brungrønne gallen til sammen ender med gi avføringen den velkjente brune kuløren.
Avføring farget som blod, snø og ibenholt
Hvis man lider av diaré, kan avføringen imidlertid forlate tarmsystemet så raskt at den ikke rekker å bli farget helt brun, og derfor kan man under sykdom oppleve både gul og grønn avføring.
I andre tilfeller kan man også se de tre fargene som er kjent fra eventyret om Snøhvit, forklarer professoren: Rød som blod, hvit som snø og svart som ibenholt. Les mer om hvorfor i boksen til høyre.
Og da mener professoren at vi har fått nok svar på spørsmålet vårt. Folk er generelt altfor opptatt av om avføringen er lysebrun eller mørkebrun – «det er for mye avføringslyrikk», som han uttrykker det.
Det tar vi som tegn på å slutte å prate om fargen på avføringen. Til slutt vil vi imidlertid takke leseren Ole Jensen for det ekle, men imidlertid interessante spørsmålet.