Stram slipsknute kan gjøre deg blind

Menn som strammer slipsknuten for hardt, risikerer å bli blinde. Væsketrykket i øyet stiger nemlig faretruende når knuten trekkes til, viser en undersøkelse blant slipsbrukere i USA.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Langvarig trykkstigning knyttes til en tilstand som kalles glaukom, der nervefibrene i netthinnen skades av det høye trykket. På verdensbasis er dette er den vanligste årsaken til uhelbredelig blindhet, skriver BBC på sine nettsider.

Ifølge den britiske rikskringkastingen rammer den vanligste formen for glaukom om lag én prosent av alle 50-åringer i Storbritannia. I USA har forskere ved et øye- og ørehospital i New York sammenlignet 50 menn med glaukom med 50 menn uten.

"Engelske prins Phillip går med slips nesten hele tiden, og er i faresonen dersom knuten knytes for stramt."

De ble først testet uten slips, og fikk deretter beskjed om å ta på seg slipset og trekke det til slik at det var “litt ubehagelig”. Etter tre minutter ble trykket i øyet sjekket igjen, og det viste seg da at 60 prosent av pasientene med glaukom hadde forhøyet trykk.

For de friske mennenes vedkommende var tallet hele 70 prosent, skrev BBC på sine nettsider tirsdag. Ifølge leger skyldes trykkøkningen trolig at slipsknuten legger press på åren som fører blod fra hjernen tilbake til hjertet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS