Folk som bor på steder med lite sollys, har utviklet blek hud over tid for å kunne absorbere lyset mer effektivt. (Foto: Jan Haas, NTB scanpix)

Slik fikk europeere hvit hud

Folk i Europa har ikke alltid vært hvite. En ny studie fra Harvard viser at hvit hud, på lik linje med høyde og laktosetoleranse, kom til Europa relativt nylig.

I samarbeid med NRK

 

Ved å sammenligne deler av DNA gjennom arvestoffene til 83 levninger fra steder i hele Europa, fant forskere ved Harvard ut at dagens europeere er en blanding av minst tre befolkninger av jegere, sankere og bønder som flytta til kontinentet i løpet av de siste 8000 årene.

Nordeuropeisk gen

Genetikerne Iain Mathieson og David Reich har sammenlignet arvestoffene med de nye funnene og oppdaget fem gener som har vært svært gunstige, skriver Sciencemag. Tre av disse produserer lys hud.

Tre ulike gener kan fortelle hvordan huden til europeere ble lysere i løpet av de siste 8000 årene, forteller Peter Bøckman. (Foto: UiO)

De moderne menneskene som kom ut fra Afrika for 40 000 år siden, antas å ha hatt mørk hud, som er fordelaktig på steder hvor det er mye sol. Forskninga bekrefter også at jegere og sankere i Spania, Luxembourg, og Ungarn for cirka 8500 år siden hadde mørkere hud.

De manglet versjoner av to gen som fører til lysere hud. Men langt nord, hvor det er mindre sollys, fant forskerne sju levninger fra Sør-Sverige som hadde begge disse genene. De hadde også et tredje.

– Dette er et ganske gammelt gen, og kan beskrives som det nordeuropeiske genet. Det gir lys hud og blå øyne. De andre to er nyere, og kom med Jamna-gjeterne fra steppene nord for Svartehavet. Kombinasjonen av de tre genene er det som gjør nordeuropeere lyse, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum til NRK Viten.

Seksuell seleksjon

Forskningen spesifiserer ikke hvorfor disse genene kan ha vært under en så kraftig seleksjon, men folk som bor i nord, får ofte ikke nok sollys til å kunne ta opp vitamin D.

Menneskene som kom fra Østen for 8000 år siden, manglet også en versjon av LCT-genet som gjør at de kan fordøye melk. Det var ikke før for 4300 år siden at folk i Europa ble laktosetolerante.

Den genetiske løsningen har blitt å utvikle blek hud som absorberer sollyset mer effektivt, og utvikle laktosetoleranse for å kunne fordøye melkesukker og ta opp vitamin D.

– En annen mulig forklaring er seksuell seleksjon. Folk kan rett og slett ha foretrukket lysere partnere. Folk blir gjerne mørkere med alderen, så det kan ha vært en seleksjon på å se ungdommelig ut, sier Bøckman.

Powered by Labrador CMS