Kronikk: Dårligere rehabiliteringstilbud til personer med MS

Den årlige MS-dagen markeres siste lørdag i august, 25.08, med aktiviteter på torg og kjøpesentre over hele landet. Samtidig får MS- forbundet inn meldinger om stadig dårligere rehabiliteringstilbud i alle helseregionene, skriver kronikkforfatter Mona Enstad.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye funn om en av hjernens nervecellemarkører kan endre utredningen av MS. Det legene har trodd markerte nervecelledød kan i stedet vise en gjenopprettelig skade. (Foto: Colourbox)

Multippel sklerose (MS) er en komplisert og sammensatt diagnose. Tverrfaglig behandling og rådgivning er ofte helt nødvendig for å mestre denne sykdommen. Kartlegging , planlegging og trening gir mulighet for å klare jobb og daglige aktiviteter.

I Fredrikstad nektes en mann med langtkommet MS, rehabilitering ved Eiksåsen MS-senter i Bærum, som er spesialister på denne gruppen. Helseregionen henviser til kommunens rehabiliteringstilbud.

I Tromsø rives et etablert rehabiliteringsmiljø for MS opp og flyttes inn i en travel sykehushverdag. Samtidig avslår helseregionen å sende MS-pasienter til rehabilitering på landets eneste senter som har spesialisert seg utelukkende på rehabilitering av MS-pasienter, MS-Senteret Hakadal. Rehabiliteringen skal gjøres lokalt.

Kommunene kan ikke ta ansvaret

MS-forbundet frykter denne utviklingen. Helseregionene skal spare penger, og politikerne har bestemt gjennom Samhandlingsreformen at kommunene skal overta mye av rehabiliteringsansvaret.

Dette ansvaret er mange kommunene i dag ikke i stand til å ta.

En rapport fra Riksrevisjonen viser blant annet at kun 16 prosent av kommunene ikke har rehabiliteringsplasser i institusjon og få kommuner kan tilby opptrening for kognitive funksjoner.

Samtidig viser rapporten at det har vært en reduksjon i helseforetakenes rehabiliteringskapasitet som har gitt lengre ventetid for pasientene. Undersøkelsen peker på at verken spesialist- eller kommunehelsetjenesten har et godt nok grunnlag for å ha oversikt over det faktiske rehabiliteringsbehovet i helsetjenesten.

Riksrevisjonens undersøkelse om rehabilitering innen helsetjenesten viser at virkeligheten står i skarp kontrast til politikernes uttalte målsetting om å styrke rehabiliteringstilbudet i Norge.

Tomme senger

All rehabilitering behøver ikke foregå på spesialiserte sentre eller avdelinger. Men når det dreier seg om en sammensatt og livslang sykdom som MS, må spesialistene tas i bruk.

Ved MS-senteret i Hakadal samarbeider fysioterapeuter, ergoterapeuter, sykepleiere,  nevrologer og nevropsykologer om rehabiliteringsforløp som gir personer med MS et godt  grunnlag for å mestre et langt liv med sykdommen.

I dag opplever vi at senger står tomme ved senteret, mens behovet for spesialisert MS-rehabilitering er skrikende.

MS-forbundet mener at dette er uakseptabelt. God rehabilitering kan utgjøre forskjellen på et liv i isolasjon og et liv med aktiv samfunnsdeltagelse.  De ressursene vi har i dag, må tas i bruk – ikke bygges ned.

Powered by Labrador CMS