Kvinnene presser barnet mer ut på egen impuls enn på oppfordring når de føder hjemme. Fødselsstillingene blir også mer fleksible hjemme, viser en ny studie. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix))

Færre kvinner revnet under hjemmefødsel

Langt færre kvinner revnet eller ble klipt i underlivet når de fødte hjemme. 

Malin Edqvist har studert nær 3000 hjemmefødsler i Norge, Sverige, Danmark og Island i perioden 2008–2013. Dette var planlagte hjemmefødsler. Den vordende mor og jordmor hadde møtt hverandre på forhånd.

Andelen som fikk skader i endetarmsmuskelen ved disse hjemmefødslene var så lav som 0,7 prosent, viser studien fra Gøteborgs universitet.

Ifølge Norsk Helseinformatikk får 2,4 prosent av alle kvinner som føder skader på endetarmen under fødsel. Dette kan gi kvinner alvorlige problemer lenge etter barnet er født.

Ikke helt representative

Kvinner som føder hjemme er ikke en helt representative for alle fødende. De har ikke hatt komplikasjoner under svangerskapet og de har styrke til å ta et stort ansvar for sin egen fødsel.

– Selv om dette er en gruppe med mindre risikofaktorer, så er 0,7 prosent skader veldig lavt, sier Edqvist i en pressemelding fra Gøteborgs universitet.

Forskeren finner at det blir en langt roligere fødsel hjemme. Den fødende får også mer kontakt med jordmor, som får en litt annen rolle i hjemmet enn på sykehuset, sier forskeren til svt.se.

En annen forskjell er at kvinnene presser mer på egen impuls enn på oppfordring fra jordmor når de føder hjemme. Fødselsstillingene blir også mer fleksible hjemme enn på sykehuset, viser studien.

Også norsk studie viser det samme

Også en norsk studie fra 2015 viser at det blir færre komplikasjoner ved hjemmefødsler sammenliknet med å føde på sykehus.

Professor Ellen Blix sammenliknet hjemmefødsler til kvinner med lav risiko for skader under fødsel med samme gruppe kvinner som planla å føde på sykehus.

De kvinnene som fødte hjemme, opplevde sjeldnere komplikasjoner som blødninger og rifter.

– Tallene fra min forskning viser at det ikke er farligere å føde hjemme for kvinner med en lavrisikograviditet. Dette er selvsagt betinget av at man har mulighet til å overflyttes til et sykehus dersom komplikasjoner skulle oppstå, sa Blix til NRK.

Mange havner på sykehus likevel

En annen studie Blix har gjort viser at en av tre førstegangsfødende som vil føde hjemme, likevel havner på sykehus.

Den vanligste grunnen var at fødselen gikk for sakte. Andre årsaker til at kvinnene måtte på sykehus, var misfarging av fostervannet, at fosteret lå feil vei, som i seteleie, og at kvinnene trengte medisiner mot smertene.

Prøvde å etterlikne hjemmefødsler

Den svenske forskeren Malin Edqvist har også studert om det var mulig å overføre de positive sidene ved en hjemmefødsel til sykehusmiljøet.

Det viste seg at når jordmor fikk en annen rolle på sykehuset og den fødende kunne velge alternative fødselsstillinger, gikk fødselsskadene ned der også.

I kontrollgruppen hadde 78 prosent riftskader, sammenliknet med 70 prosent i den gruppen hvor jordmor forsøket å etterlikne en hjemmefødsel.

Føler skyld og skam

Skjedeåpningen og endetarmsåpningen ligger tett ved siden av hverandre. I forbindelse med en vanskelig fødsel kan rift fra skjedeåpningen føre til at lukkemuskelen til endetarmen rives over.

Det er svært smertefullt for den fødende. Det kan også gi henne store smerter ved samleie lenge etter fødsel og kan føre til problemer med å holde på gass eller avføring.

Forskningen ved Gøteborgs universitet viser også at jordmoren føler mye skyld og skam når en fødsel avsluttes med store skader. De føler seg som en dårlig jordmor.

– Det er viktig at disse spørsmålene diskuteres, mener Malin Edqvist. 

 

Kilde: 

Malin Edqvist: Posterior Perineral Injuries - Midwives’ Management and Experiences of the Second Stage of Labour in Relation to Perineal Outcome, Universitetet i Gøteborg, april 2017

Powered by Labrador CMS