Ultralyd kan være dødsdom

Mennene i verdens to mest folkerike nasjoner er i ferd med å slippe opp for jenter de kan gifte seg med. Årsaken er blant annet årelang misbruk av ultralydundersøkelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tradisjonelle oppfatningen av at det er bedre å føde gutter enn jenter, har ført til et utbredt misbruk av moderne ultralydundersøkelser og annen fosterdiagnostikk i flere land, for eksempel India og Kina.

Dette er teknologier som egentlig skal beskytte mor og barns helse.

74 millioner kvinner mangler

En rapport fra UNICEF noterer seg at Sør-Asia er den eneste regionen som trosser den globale biologiske normen, med bare 94 millioner kvinner per 100 millioner menn. Rapporten sier at 74 millioner kvinner ganske enkelt mangler.

Utviklingen fortsetter uansett å gå den gale veien: I både India og Kina ble kjønnsfordelingen i de yngste aldersgruppene bare skjevere på 1990-tallet.

I India bor det 35,5 millioner flere menn enn kvinner. De siste folketellingene viser at det er 41 millioner flere menn enn kvinner i Kina - et land som har 1,26 milliarder innbyggere (tall fra 2001).

Uvelkomne jentebarn

I et såkalt normalsamfunn fødes det alltid litt flere gutter enn jenter (4-8 prosent), men denne forskjellen jevner seg vanligvis ut fordi dødeligheten er høyere blant gutter og menn enn blant jenter og kvinner.

Tallene fra India og Kina viser at jentebarn fortsatt er uvelkomne i store deler av befolkningen.

I mange tilfeller er fosterdiagnostikken en dødsdom for uønskede jenter. Praksisen med å bestemme fosterets kjønn for så å abortere jenter er ulovlig, men utbredt.

Fosterets kjønn kan ikke bestemmes før kvinnene er rundt fem måneder på vei, så barnet bæres ganske lenge i livmoren før kvinnene bestemmer seg for om de skal gjennomføre fødselen eller ta abort.

820 : 1 000

De verste statene i India, som Haryana og Punjab, har noen av de skjeveste kjønnsstatistikkene i verden, og andelen jentebarn er stadig synkende. I 2001 ble det født 820 jenter per 1 000 gutter i Haranya.

Situasjonen her er så desperat at tradisjonen er blitt snudd på hodet, slik at noen familier har begynt å tilby en pris for bruden som er en potensiell partner for sønnen, istedenfor at brudens familie må sørge for medgiften.

Forbudt

I India ble fostervannsprøver introdusert i 1974. Like etter på ble dette, og andre metoder tatt i bruk for å bestemme fosterets kjønn. Ultralydundersøkelser ble populære på 1980- og 1990-tallet.

Indisk lov forbyr ultralydsentre å fortelle klientene hvilket kjønn fosteret har. Men forbudet brytes mer eller mindre uten konsekvenser.

På det nasjonale nivået ble det født 927 jenter per 1 000 gutter i 2001, sammenlignet med 945 jenter per 1 000 gutter i 1991. Ubalansen forekommer ikke bare i fattige utkantstrøk.

Noe av den kraftigste ubalansen ser vi i de mest fremgangsrike delene av landet - for eksempel i rike nabolag i New Delhi.

135 : 100

Kombinasjonen av politikken med ett barn per par og moderne medisinsk teknologi har også skapt store demografiske problemer i Kina.

Den siste opptellingen viser at 116,9 guttebarn ble født for hver 100 jenter i 2000. Provinsene Hainan og Guangdong sør i Kina har den største ubalansen, med respektive 135,6 og 130,3 fødte gutter per 100 jenter.

Ubalansen har blitt værre de siste tiårene. I 1980 ble det født 108,5 gutter per 100 jenter, i 1987 var tallet oppe i 110,9, og i 1990 fødtes det 111,3 gutter per 100 jenter.

40 millioner ugifte menn?

En rapport fra University of Kent sier at Kina vil ha rundt 30 millioner ugifte menn i alderen 15-35 i 2020. Ande studier spår nærmere 40 millioner.

En del av årsaken er muligheten til å finne ut tidlig hvilket kjønn det er på fosteret. Men det er også økt dødelighet blant jentebarn i Kina.

I tillegg er det en del familier som gjemmer jentebarn fra folketellerne så de kan få et barn nummer to senere, i strid med ettbarnspolitikken.

Private klinikker tjener penger

Heller ikke i Kina har medisinsk personell lov til å avsløre fosterets kjønn ved ultralydundersøkelser, men enkelte, særlig private klinikker, tar likevel sjansen for å tjene ekstra penger.

Ekspertene frykter at den høye andelen av guttebarn vil forårsake flere sosiale problemer i tiårene som kommer.

Lenker:

Census of India 2001: Populasjonen fra 0 til 6 år
FN: Total population by sex and sex ratio by country 2000
FN: Population programme
FN: Population Programme: Sex ratio at birth gender preference
Asia-Pacific Population Journal: Temanummer fra 1995 om kjønnsratio
China.org.ch: Chinas missing girls
Unated Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific: Sex-selective Abortion Evidence from a Community based Study in Western India

Powered by Labrador CMS