Placeboeffekten kan gjøre deg bedre, selv om midlet du får faktisk ikke virker. Men den kan også gi deg bivirkninger. (Foto: Artenex / Shutterstock / NTB scanpix)

Bivirkningene ble verre da pasientene trodde de fikk dyr medisin

Møt noceboeffekten – placeboeffektens onde tvilling.

Vi kjenner alle placeboeffekten. Det merkelige fenomenet som gjør at bare troa på at vi får medisin, gjør oss bedre.

I noen typer behandling – som botox eller kiropraktorbehandling mot migrene – står placeboeffekten faktisk for nesten hele virkningen.

Det er svært mye vi ennå ikke vet om placeboeffekten, men den gir reelle effekter i kroppen. Og enkelte undersøkelser peker til og med mot at den virker selv når vi er klar over at vi får medisin som ikke har noen effekt.

Men alt har jo som kjent en bakside. Og i dette tilfellet er det altså noceboeffekten – at vi blir verre av ting vi tror skal gjøre vondt, helt uavhengig av om det faktisk er en slik virkning til stede.

Nå har et team av forskere testet nettopp noceboeffekten

Dyrt og billig utseende

Ideen bygger på tidligere undersøkelser som viser at placeboeffekten blir sterkere når folk tror de får dyr medisin.

Antagelig har vi en oppfatning av at dyre medisiner virker kraftigere enn billige.

Alexandra Tinnermann og kollegaene hennes bestemte seg for å teste om det samme skjer med noceboeffekten.

Forskerne huket inn 49 deltagere som ble delt i to grupper. Begge skulle prøve en krem mot kløe. De fikk vite at bivirkningen ved kremen var at den økte følsomheten overfor smerte i området den ble brukt.

Det var imidlertid en forskjell. Kremen den ene gruppa fikk kom fra en pakke som så ut som et merkeprodukt, mens de andre fikk noe som så ut som en billig kopi. Andre testpersoner som hadde vurdert pakkene, trodde den førstnevnte var vesentlig dyrere enn den siste.

I virkeligheten var kremene selvfølgelig helt like, og inneholdt ingen medisinske virkestoffer.

Likevel ble altså opplevelsen av kremene forskjellig i de to gruppene.

Mer bivirkninger med fancy pakke

Gruppa som fikk kremen med dyrt utseende, opplevde at de ble vesentlig mer overfølsomme overfor smerte, sammenlignet med billiggruppa.

Undersøkelser med hjerneskanner viste også at aktiviteten i hjernen var forskjellig i de to gruppene.

Og dette kan jo være nyttig å ta med i ligninga når man diskuterer hvorvidt og hvordan man skal utnytte den mystiske placeboeffekten i behandling av syke mennesker.

På den ene siden gjelder det for eksempel å gi inntrykk av at medisinene har kraftig virkning, siden dette kanskje utløser en sterkere placeboeffekt. Men på den annen side vil behandlingen da kanskje også gi flere bivirkninger.

Referanse:

A. Tinnermann, S. Geuter, C. Sprenger, J. Finsterbusch, C. Büchel, Interactions between brain and spinal cord mediate value effects in nocebo hyperalgesia, Science, 0oktober 2017. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS