Antibiotika kan påvirke tarmfloraen som igjen kan påvirke kreftpasienters overlevelse. Nyrekreftpasienter overlevde et halvt år lenger om de ikke fikk antibiotika før immunterapien.

Antibiotika kan spolere immunterapi mot kreft

Hvilke bakterier du har i tarmen kan avgjøre om du overlever kreft. Pasienter med føflekkreft som fikk antibiotikakur først, levde mye kortere enn de som ikke fikk antibiotika før immunterapi, viser forskning.

4.3 2017 04:00

Immunterapi kan øke overlevelsen hos mange kreftpasienter med visse kreftformer. Men behandlingen virker ikke på alle kreftpasienter med samme krefttype.

Nå ser det ut til at tarmbakteriefloraen spiller en rolle for hvilke kreftpasienter som får god effekt av immunterapi, melder Dagens Medisin.

Kreftpasienter som fikk god effekt av immunterapi, har en annen bakterieflora i tarmen enn dem som ikke hadde respons på behandlingen, viser to nye studier.

Med immunterapi får kroppen kort sagt hjelp til selv å ta knekken på kreften. Behandlingen virker hittil bare på noen få kreftformer, som føflekkreft, nyrekreft, lymfekreft, leukemi og visse former for lungekreft.

Overlevende hadde mer tarmbakterier 

En av studiene som viser at tarmfloraen kan avgjøre overlevelsen, har analysert 43 pasienter med føflekkreft. Av disse responderte 30 av dem på immunterapi-behandlingen de fikk, mens behandlingen ikke virket på de andre. Forskerne har sett nærmere på data fra avføringsprøver fra disse pasientene.

Pasientene som behandlingen virket for, hadde høyere konsentrasjon av visse immunceller som angriper kreftceller i kreftsvulstene. De hadde også høyere forekomst av en viss tarmbakterie.

Forsker Jennifer A. Wargo ved Universitetet i Houston, Texas, mener funnene kan påvirke kreftbehandling og sjansene for å overleve hvis de blir bekreftet i større studier.

Levde et halvt år lenger

En annen studie analyserte 80 nyrekreftpasienter enn viss tid etter behandling med immunterapi.

De som hadde fått bredspektret antibiotika, overlevde bare i drøyt to måneder etter behandling med immunterapi. De som ikke hadde fått antibiotikakur først, overlevde i åtte måneder. De fikk altså et halvt leveår ekstra. 

Forskjellene var justert for alder, kjønn og hvordan svulsten var.

– Konklusjonen er ikke veldig overraskende. Det er godt kjent at antibiotika påvirker tarmbakteriefloraen som igjen påvirker immunforsvaret, sier overlege og onkolog ved Oslo Universitetssykehus, Marta Nyakas ved Radiumhospitalet til Dagens Medisin.

Resultatene ble nylig lagt frem i Orlando på et symposium for klinisk immunterapi.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

Frykt for ryktespredning hindrer mange unge i å søke hjelp for mentale problemer.

NIBIO

De er knøttsmå og blir ofte uglesett, men ikke alle er farlige for miljøet.

Havforskningsinstituttet

Det er konklusjonen etter at forskarar har gått gjennom all tilgjengeleg kunnskap om temaet.

Saker fra våre eiere

Statped

– Målet må vere at barn får den hjelpa og støtta dei treng, men at dei merker minst mogleg til tiltaka, seier forskar. 

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Symptomer som hukommelsessvikt kan ha flere årsaker enn de typiske sykdommene vi forbinder med demens.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.