Steinalderkost er sunt for overvektige, viser en ny undersøkelse. Kostholdet reduserer fettet i blodet og dermed risikoen for utvikling av hjerte/kar-sykdommer. (Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Ble slankere med steinalderdiett

Overvektige slanker seg mer, får mindre fett i blodet og en smalere midje hvis de følger steinalderkosten i stedet for de offisielle kostholdsrådene, antyder studie. Det kan redusere risikoen for en rekke sykdommer, mener forsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen forskere og ernæringsfysiologer argumenterer for at kroppene våre trives best på et kosthold som minner om våre det steinalderforfedrene våre spiste:

hovedsakelig grønnsaker og kjøtt, og ikke stivelsesrike matvarer som brød og pasta.

Nå antyder en ny studie, publisert i The European Journal of Clinical Nutrition, at overvektige faktisk blir slanker med steinalderkost, får et sunnere fettnivå i blodet og en smalere midje – sammenlignet med de nordiske kostholdsanbefalingene.

– Steinalderkosten ser ut til å være bedre for helsen vår. I hvert fall for overvektige. Men vi må selvfølgelig vite om det er realistisk å følge dette kostholdet før man går ut og anbefaler det, sier Thomas Meinert Larsen, førsteamanuensis ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Han forsker selv på kosthold og fedme, men har ikke vært involvert i den nye studien.

Steinalderdietten

Steinalderkost er hovedsakelig basert på grønnsaker og kjøtt, samt noe nøtter, frø, egg og frukt.

Ingen bearbeidede matvarer, ikke noe tilsatt sukker, ingen kornprodukter (som pasta og brød) og ingen melkeprodukter (som melk og ost). Stivelsesrike matvarer som ris og hvite poteter spises heller ikke.

Lokal og økologisk mat foretrekkes, men det er ikke et krav.

Kilde: Emil Steen Steensen, foredragsholder omkring steinalderkost.

Klarer seg best på steinalderkost 

Forskerne fra Umeå Universitet og University of Cambridge delte 70 overvektige kvinner i overgangsalderen opp i to like store grupper.

Begge gruppene kunne spise så mye de ville, men den ene gruppen skulle holde seg til steinalderkost, mens den andre skulle følge de offisielle kostholdsrådene man bruker i nordiske land.

Typiske eksempler på sunne kostholdsvaner er ifølge anbefalingene mye grønnsaker, frukt og bær, belgfrukter, regelmessig inntak av fisk, planteoljer, helkornsprodukter, melkeprodukter og kjøtt med lavt fettinnhold, begrenset inntak av rødt og bearbeidet kjøtt, sukker, salt og alkohol, skriver nhi.no

Etter et halvt år hadde kvinnene i steinalderkostgruppen kvittet seg med 6,2 kilo fettmasse og blitt 11,10 centimeter smalere omkring midjen. Den andre gruppen hadde mistet 2,6 kilo fettmasse og 5,8 centimeter omkring midjen.

Det ble imidlertid ikke funnet forskjeller i blodtrykk, kolesterol og insulinfølsomhet. Begge grupper hadde forbedret disse tallene.

Mengden av triglyserider, altså fett, i steinalderkostgruppens blod hadde blitt betydelig lavere.

– Triglyseridnivået og mengden fett omkring mageregionen tyder på lavere risiko for hjerte/kar-sykdommer og diabetes, og det er jo veldig positivt, sier Thomas Meinert Larsen.

Gjelder alle overvektige

Selv om forskerne bare bruker kvinner på omkring 60 år i undersøkelsen, gjelder effekten hos menn og kvinner også i andre aldre, mener Inge Tetens. Hun har vært med på å utforme de offisielle danske kostholdsrådene.

– Det er ikke avgjørende for resultatet at man har studert kvinner i overgangsalderen, sier Tetens, som er professor i ernæring ved Afdelingen for Ernæring ved Danmark Tekniske Universitet.

Kvinnene spiste ikke nok proteiner

I undersøkelsen oppfordret forskerne kvinnene i steinalderkostgruppen til å innta 30 prosent av sin daglige energi fra protein, 30 prosent fra karbohydrater og 40 prosent fra fett.

Samtidig ble det lagt vekt på at de fikk det meste av fettet fra enkelt- og flerumettede fettsyrer som omega-3 fra for eksempel fisk, avokado og olivenolje.

Kontrollgruppen skulle få 15 prosent av energien fra proteiner, 25 til 30 prosent fra fett, og 55 til 60 prosent fra karbohydrater. Samtidig ble det lagt vekt på fettfattige meieriprodukter og fiberrike kornprodukter.

Alle kvinnene fikk hjelp av en ernæringsfysiolog for å følge dietten.

– Utskillelsen av nitrogen i kvinnenes urin avslører at det ikke er noen vesentlig forskjell på proteininntaket mellom de to gruppene. Kvinnene fulgte altså ikke forskernes oppfordring om å spise mer proteiner, sier Inge Tetens.

Forklaring ligger i kaloriunderskudd

Forklaringen på resultatene er å finne i mengden kalorier, mener Thomas Meinert Larsen.

– I steinalderkostholdet er det ikke noen stivelsesrike matvarer eller korn- og melkeprodukter, og da er det lettere opprettholde et kaloriunderskudd, sier Larsen.

– Da går man ned i vekt og får et bedre fettinnhold i blodet. Derfor er det en god slankekur. Dessuten blir et eventuelt økt inntak av mettet fett ikke noe problem for kolesteroltallet.

Inge Tetens er enig i at kaloriunderskudd kan være forklaringen.

– Mange kvinner går inn i denne typen undersøkelser fordi de vil slanke seg. De vil spise mindre og ha et kaloriunderskudd. Det er kanskje lettere på en steinalderkost, sier Tetens.

Kan være vanskelig å følge

Mot slutten av undersøkelsen kunne forskerne se at kvinnene i steinalderkostgruppen hadde lagt på seg to kilo fett igjen. Men de tror det skyldes at kvinnene ikke holdt seg til opplegget.

– Først og fremst peker undersøkelsen på at de overvektige kvinnene kan ha problemer med å få i seg mye proteiner. Og proteiner metter mer enn karbohydrater. Fremtidige studier vil vise om dette er forklaringen, sier Tetens.

Thomas Meinert Larsen er enig:

– Proteiner er mer mettende enn karbohydrater, og derfor spiser man automatisk litt færre kalorier på en proteinrik diett. Men det kan kanskje være vanskelig når steinalderkosten forbyr bønner, melkeprodukter og andre lettvinte kilder til protein.

Etter to år viste forskernes målinger at gruppen med steinalderkosthold hadde et vekttap på 4,6 kilo, mens tallet for kontrollgruppen var 2,9 kilo. Denne forskjellen er ikke «statistisk signifikant».

Nivået av fett var imidlertid betydelig bedre hos de som fulgte steinalderkosten.

Steinalderkost kan fortsatt anbefales

Selv om Thomas Meinert Larsen tror steinalderkosten kan være vanskelig å følge, tviler han ikke på resultatet.

– Steinalderkosten viser seg å være bedre på noen områder, og hvis man kan følge prinsippene, vil jeg anbefale den for de som vil gå ned i vekt. Imidlertid vil jeg ikke anbefale folk å holde seg unna melkeprodukter, så lenge de ikke har laktoseintoleranse, siden det er mange sunne vitaminer og en del proteiner i melk, sier Larsen.

Både de tradisjonelle rådene og steinalderkosten innebærer at man skal spise variert, med fisk og skalldyr flere ganger i uken. 

Referanser:

C Mellberg, et.al: Long-term effects of a Palaeolithic-type diet in obese postmenopausal women: a 2-year randomized trialEJCN, 2014. doi:10.1038/ejcn.2013.290

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS