Å drikke moderate mengder kaffe kan redusere risikoen for hjertesvikt vesentlig. Drikker du for mye, kan du få alvorlige hjerteproblemer, ifølge analyse.
Den nye, oppsummerende kaffeforskningen er nettopp publisert i tidsskriftet Circulation Heart Failure.
Analysen omfatter resultater fra fem studier av høy kvalitet som er publisert i tidsrommet 2001 til 2011.
Fire av studiene ble gjennomført i våre nordiske naboland Sverige og Finland.
Fire kopper vanlig kaffe
- Som med så mye annet i livet ser det ut til at moderasjon er nøkkelen også ved kaffedrikking, sier forsker Murray Mittleman.
Han er tilknyttet Harvard School of Public Health og Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, USA.
Et moderat konsum defineres i analysen til fire ganske små kopper kaffe per dag.
Overdreven kaffedrikking beskrives av forskerne som rundt ti kopper om dagen.
- Mange faktorer, ikke kaffe
- Vi finner at et moderat konsum faktisk kan beskytte mot hjertesvikt. Risikoen for å bli rammet reduseres med så mye som 11 prosent, opplyser Mittleman i en pressemeldning.
Datagrunnlaget i de fem studiene analysen bygger på, utgjør 140 220 kvinner og menn.
- Det er mange faktorer som spiller en rolle for en persons risiko for hjertesvikt, men kaffedrikking ser ikke ut til å være en av dem, sier Elizabeth Mostofsky, føresteforfatter på studien.
Høyt blodtrykk og diabetes 2
Forskerne sier analysen er mer enn en god nyhet for alle som drikker kaffe:
- Den kan også gi grunn til å endre nåværende retningslinjer som antyder at kaffedrikking kan være risikofylt for hjertepaseinter, sier Mostofsky.
Akkurat hva som gjør at kaffe er gunstig i moderate mengder, er forskerne fortsatt litt usikre på.
Det er tidligere antydet at kaffedrikkere utvikler økt toleranse for koffein, noe som kan redusere risikoen for høyt blodtrykk - en risikofaktor for hjerte og karsykdom.
Ved siden av koblingen til gunstig hjerteeffekt, er jevnlig kaffedrikking også koblet til lavere sannsynlighet for diabetes 2. Dette er også en kjent risiko for hjertesykdom.
Annonse
Da er det vel tid for kaffepause?
Referanse:
Habitual Coffee Consumption and Risk of Heart Failure: A Dose-Response Meta-Analysis. Elizabeth Mostofsky, Megan S. Ricem Emily B. Levitan , Murray A. Mittleman. Published online before print June 26, 2012, doi: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.112.967299 Sammendrag.