Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Kreftforskningen avslører stadig nye gunstige egenskaper hos gamle kjenninger fra kjøkkenet. Denne uka kommer American Association of Cancer Research ut med hele fire studier som viser hvordan helt vanlige ingredienser i middagen ser ut til å beskytte mot kreft.
Japanske forskere har funnet ut at stoffer i brokkolispirer antageligvis kan hindre både betennelse og kreft i magen. I følge amerikanske undersøkelser kan forbindelsene til og med beskytte mot hudkreft, forutsatt at du smører sakene på huden.
Videre kan det se ut som om hvitløk motvirker kreftfremkallende kjemikalier i varmebehandlet kjøtt, og at lettkokt kål og surkål kan hjelpe mot brystkreft. Med en smule modifikasjon ser det altså ut til at den tradisjonelle juleribba kan bli rene medisinen.
Spirte brokkoli og slemme bakterier
Brokkolispirer er kanskje ikke hverdagskost for den gjengse nordmann, men burde muligens være det. De små spirene inneholder nemlig en betydelig mengde av stoffet sulforafan, som ser ut til å gjøre hverdagen vanskelig for bakterien Helicobacteri pylori.
H. pylori er ingen venn av den menneskelige mage. Derimot forårsaker den gjerne betennelser, gastritt, der nede, og blir mistenkt for å stå bak både magesår og magekreft. Men brokkolispirer liker den altså ikke.
Japanske forskere har prøvd ut de omtalte spirene på ei gruppe mennesker med infeksjoner av H. pylori. Etter et par måneder med brokkolispirer i kosten, hadde pasientene både mindre av bakterien og betennelsene. Men kuttet de spirene, gikk tilstanden ganske snart tilbake til utgangspunktet.
- Dataene antyder sterkt at en diett rik på sulforafan glukosinolat kan hjelpe til med å beskytte mot magekreft, sier Akinori Yanaka fra University of Tsukuba i Japan.
Grillede mus
Det er visst ikke bare i magen at sulforafan kan komme til nytte. Amerikanske forskere smurte stoffet på huden til skallede mus som hadde tilbrakt tid i solsteiken. Dette gjentok forskerne to ganger i uka, i hele 20 uker til sammen.
Resultatene tydet på at stoffet gav en betydelig beskyttelse mot DNA-skader og hudkreft. Etter end forsøk hadde nemlig alle musene i kontrollgruppa, som ikke fikk noe sulforafan, utviklet kreftsvulster i huden. I gruppa som fikk rikelig av forbindelsen, var tallet halvert.
- Våre funn peker mot en lovende strategi for å hindre hudkreft etter UV-eksponering, sier Albena Dinkova-Kostova fra Johns Hopkins University i Baltimore.
Kål mot kreft
Og mens vi venter på bikinisesongen kan vi jo jobbe med å hindre andre former for kreft. Skal vi tro nye resultater fra Michigan State University inneholder nemlig tradisjonell vintermat gode kilder til kreftbekjempende stoffer.
En studie av spisevanene til polske kvinner pekte i retning av at sauerkraut og rå eller lettkokt kål kan knekke brystkreft. Det virket rett og slett som om risikoen for den fryktede kreftformen sank i takt med konsumet av kålretten.
Den største reduksjonen i risikoen for kreft så ut til å gjelde jenter som hadde spist kål eller sauerkraut flere ganger i uka igjennom ungdommen, men i følge Dinkova-Kostova er det aldri for sent å bli en kåleter.
Damer som først begynte å hive innpå med grønnsaken i voksen alder, fikk også en redusert risiko for brystkreft. Men tenker du at du skal slå kreften med fårikål, må vi dessverre skuffe. Kål som koker lenge ser nemlig ut til å miste sine kreftbekjempende evner.
Hvitløk ordner biffen
Annonse
Liker du saker som er behørig varmebehandlet, får du nok heller satse på at hvitløk skal ordne biffen, på mer enn en måte. Det ser nemlig ut til at stoffer fra den lille løken motvirker de kreftfremkallende stoffene i kjøtt som tilberedes over sterk varme.
Smaksstoffet diallylsulfid, som er med på å gi hvitløken den gode smaken, motvirker effektene av forbindelsen PhIP, som danner seg i proteinrik mat som utsettes for sterk varme, mener forskere fra Florida A&M University.
De behandlet ekte epitelvev fra bryster med både diallylsulfid og PhIP i laboratoriet. Da viste det seg at PhIP fikk cellene til å lage opptil 40 ganger mer av et spesielt kreftfremkallende enzym. Diallylsulfid fra hvitløk klarte derimot å hindre denne effekten.
Og dermed vet vi altså hva som må bli den opplagte julematen i år:
Hvitløksmarinert ribbe med ekte sauerkraut. Og så en brokkolispiresalat ved siden av, da.
Referanse:
Studiene ble presentert under American Association for Cancer Research’s fjerde årlige møte om Frontiers in Cancer Prevention Research.
A. Yanaka, University of Tsukuba, Japan, Daily Intake of Sulforaphane-Rich Broccoli Sprouts Improves Gastritis in H.pylori-Infected Human Subjects, Wednesday, November 2, 2005.
A. Dinkova-Kostova, Johns Hopkins University, Baltimore, Sulforaphane-Containing Broccoli Sprout Extracts Protect against UV-Light-Induced Skin Carcinogenesis in SKH-1 High-Risk Mice, Monday, October 31, 2005.
D. Rybaczyk-Pathak, University of New Mexico, Albuquerque, Joint Association of High Cabbage/Sauerkraut Intake at 12-13 Years of Age and Adulthood with Reduced Breast Cancer Risk in Polish Migrant Women: Results from the US Component of the Polish Women’s Health Study (PWHS), Wednesday, November 2, 2005.
R. Thomas, Florida A&M University, Diallyl Sulfide Antagonizes PhIP Induced Alterations in the Expression of Phase I and Phase II Metabolizing Enzymes in Human Breast Epithelial Cells, Monday, October 31, 2005.