Løk uten tårer

Genteknologi kan brukes til så mangt. Som å lage en løk man ikke gråter av.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver dag utspiller det seg hjerteskjærende scener ved verdens kjøkkenbenker.

Krumbøyd over en unnselig liten knoll, står folk med innbitt mine, mens øynene fylles med tårer.

Å kutte løk er til å gråte over.

Men kanskje vil det en dag bli slutt på den tåredryppende matlagingen.

Forskere på New Zealand har nemlig fremstilt en genmodifisert løk, som ikke får fram tårene i oss.

Resultatene ble presentert på det femte internasjonale symposiet om spiselige planter fra løkfamilien, som fant sted i Nederland.

Svovelgass

Men hvorfor er det egentlig slik at øynene våre reagerer på matløk?

Grønnsaken inneholder mye av et stoff som kalles cystein, som igjen inneholder svovel.

Når vi kutter løken, skades løkcellene, og cysteinet blir omdannet til en svovelholdig gass.

Svovelgassen stiger opp fra grønnsaken og treffer deg midt i synet, der den blander seg med tårevæske og irriterer øynene.

Gir beskjed

Nervene i øyet sender da beskjed til hjernen om at det er et eller annet som svir.

Hjernen svarer med å øke produksjonen i tårekjertlene, for å forsøke å tynne ut gassen som irriterer.

Og så står du der og gråter…

Skrur av gener

Men slik trenger det altså ikke å være.

Ved å bruke en genteknologi som kalles RNAi, har forskere ved Crop & Food Research i New Zealand endret egenskapene til den lille knollen.

De har klart å “skru av” genene som gjør at svovelforbindelsene i løken omdannes til den irriterende gassen.

- På den måten bevarer løken også svovelforbindelsene, som bidrar til både smak og næringsinnnold, kommenterer Colin Eady.

Studien er gjennomført også i samarbeidet med forskere i Japan.

Ingen tårer

Den genmodifiserte løken viste seg som en svært trivelig grønnsak å tilberede.

Uansett hvor mye forskerne skrelte og kuttet i løken, registrerte de ingen økt produksjon i tårekjertlene.

Likevel er det ikke først og fremst for å spare oss for tårer at studien er gjennomført.

Sykdommer

- Teknologien kan også brukes til å påvirke andre gener i løken. Kanskje kan vi skape arter som er mer robuste og motstandsdyktige mot sykdommer, kommenterer Eady.

Dermed går studien rett inn i debatten om bruk av genmodifisert mat.

Mange av tilhengerne av å endre egenskapene til maten vår, mener at dette er nødvendig for å brødfø verden.

Forskerne bak den nye studien, som også er omtalt i løkindustriens magasin Onion World, synes å være av samme oppfatning.

- Befolkningen på jorden vokser kraftig. Samtidig er verdens ressurser under press, blant annet som følge av klimaendringer, skriver de i studien.

Høyere avkastning

Derfor vil de nå jobbe videre med løken, og forsøke å skape arter med høyere avkastning enn det naturen og mange år med foredling har gitt oss.

- Løken er en svært nyttig og næringsrik grønnsak, og en viktig del av fiberinntaket for mange mennesker. Å legge til rette for ytterligere inntak av løk vil bare være positivt, mener Eady.

Kanskje vil en løk man slipper å gråte over, vise seg å bli et viktig bidrag.

Lenke:

Crop & Food Research: International magazine announces New Zealand “tearless onion” breakthrough

Powered by Labrador CMS