Gi kjempelønn til sjefen

Gjør sjefen en god jobb? Gi ham en god lønn. Gjør han en elendig jobb? Gi ham en god lønn. En diger sjefslønn signaliserer at bedriften er i trygge hender og sikrer høy aksjeverdi, antyder ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto:Norges Bank)

Den skrudde logikken til sjefslønner bruker tradisjonelle markedsmekanismer til å ”narre” investorene.

I et normalt fungerende arbeidsmarked tjener de beste talentene mer - hvis noen for eksempel tilbyr Ole Gunnar Solskjær 31 millioner kroner i året er det fordi andre er villige til å betale 30 millioner.

Kan tjene penger på kjempeutlegg

Ved å følge den samme logikken vil investorer konkludere at hvis en bedrift betaler direktøren 20 millioner, er det fordi han er verdt 20 millioner og vil gi bedriften en kraftig opptur.

Dermed blir selskapets aksjer ettertraktede og gå opp i verdi – med litt flaks kanskje mer enn 20 millioner, så selskapet faktisk ender opp med å tjene penger på kjempeutlegget.

”Alle” er over gjennomsnittet

Ingen selskaper vil innrømme at deres direktør er under gjennomsnittet, så dermed vil man ikke la lønna gå lavere enn det gjeldende markedsnivået.

Det mener i hvert fall økonomene Scott Schaefer og Rachel M. Hayes ved University of Utah, forskerne bak den nye undersøkelsen.

De kaller fenomenet ”Lake Wobegon-effekten”, etter den amerikanske humoristen Garrison Keillors oppdiktete småby Lake Wobegon der ”alle barna var over gjennomsnittet”.

Spillteori viser strategiene

Schaefer og Hayes brukte såkalt spillteori til å utvikle en matematisk modell for Lake Wobegon-effekten.

Modellen analyserte hva som er målet for bedriften, direktøren og investorene, og hvilke strategier de ulike ”spillerne” bruker for å nå sine mål.

- Lake Wobegon-effekten synes å forutsette at investorer ikke er særlig smarte, sier Schaefer.

- Du kan skjønne at de kan bli lurt en eller to ganger, men etterhvert skulle man tro de ville lukte lunta når oppskrytte og høytlønnete direktører ikke leverer resultatene.

Forventningene avgjør

Men det har faktisk lite å si om investorene gjennomskuer narrespillet eller ikke - det er uansett i selskapenes interesse å fortsette å betale kjempelønninger.

- Vår forskning viser at Lake Wobegon-effekten kan drive opp lønna, selv når investorene er smarte nok. Det avgjørende er hva investorene forventer, sier Schaefer.

Hvis en bedrift ansetter en direktør på en ”ærlig” middels lønn, vil investorene forvente at den nye sjefen er dårlig, og aksjekursen vil gå til bunns.

Den beste taktikken for selskapet er dermed å overbetale sjefen - selv om”keiserens nye klær” ikke egentlig lurer noen.

Referanse:

S Schaefer, R M Hayes: CEO Pay and the Lake Wobegon Effect (The Journal of Financial Economics)

Lenke:

Are all CEOs above average? (University of Utah pressemelding 18/3/09)

Powered by Labrador CMS