Annonse
Chris Froome under Vuelta a España i 2011. (Foto: Colourbox)

Chris Froome får drakthjelp av NTNU

Når Tour de France braker løs i juli, skal Chris Froome nok en gang være med og kjempe om seieren. Denne gangen med god hjelp av NTNU-fysikere.

Tiden da en sykkeldrakt bare var en sykkeldrakt, er forbi. Nå er det så mye mer. Det handler om aerodynamikk og hvor godt drakten presterer i ulike hastigheter og værforhold. I dag kan drakten være skillet mellom seier og tap.

– Drakten er viktig. Man kan spare ganske mye krefter – spesielt om man sykler nedover eller der det er flatt. Hvis du for eksempel kan få fem prosent mindre luftmotstand, vil det ha stor innvirkning på ytelsen, sier Luca Oggiano, forsker hos Institutt for fysikk ved NTNU.

Det britiske sykkellaget, som både består av fjorårets Tour de France-vinner Chris Froome, og norske Lars Petter Nordhaug, tok i fjor sommer kontakt med Oggiano. De ønsket å samarbeide om å utvikle nye sykkeldrakter som kan ta laget til nye høyder.

– For fem år siden fullførte jeg min doktorgrad om aerodynamikk. I fjor sommer landet det en e-post fra Team Sky i innboksen, forteller Oggiano.

– De hadde lest oppgaven min og spurte om det var mulig å jobbe sammen.

Detaljene rundt prosjektet ønsker ikke Oggiano å gå ut med, men det som er klart er at Team Sky og NTNU skal bruke de neste månedene på testing og utvikling av aerodynamiske drakter.

Powered by Labrador CMS