Bakgrunn: Multimedia om jordas klima

Se klimaendringene i de siste 630 millioner år. Følg kontinentenes vandring over jordskorpa og livets utvikling. Les mer om istider og globale katastrofer. I denne multimedia-produksjonen er klimadata samlet i ny innpakning for å gi det store bildet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Åpne i nytt, tomt vindu her - eller last ned versjoner som kan kjøres lokalt uten internett-tilgang:

Windows exe-fil (1,73 Mb)

OBS: Anti-virusprogrammer kan gi advarsel ved nedlasting av exe-filer, men disse filene er trygge å laste ned og åpne.

Samling av klimadata

Dette er en “tidsmaskin” som lar deg reise gjennom jordklodens klimahistorie fra nåtid til ediacara for 630 millioner år siden.

De nyeste klimadata er fra målinger som mennesker har gjort direkte. Før tidlig 1800-tall blir målingene færre og mer usikre. Kurvene fra de eldste tider er valgt ut blant flere delvis sprikende målinger. De gir bare det store bildet.

Årringer og fossiler

Ved å lese årringer i gamle levende trær har forskerne beregnet klimadata noen tusen år bakover i tida. Forsteinede trær gir opplysninger om klima for flere millioner år siden.

Tilbake til 800 000 år før vår tid har forskerne brukt boreprøver fra isbreer. Den eldste isen ligger lengst nede, og forskerne tolker mengden av pollen og analyserer små luftblærer i isen og beregner klimadata ut fra dette.

Forskjellige boreprøver gir forskjellige kurver, men det store bildet av klimaet er det samme.

Dramatisk fortid

De eldste og mest usikre klimadata stammer fra analyser av berggrunnen. Lagdelte avsetningsbergarter inneholder fossiler som sier noe om klimaet, og kjemiske analyser av steinen har også gitt kunnskap.

Likevel kan vi tydelig se at klimavariasjonene var mye større og villere i jordas fjerne fortid enn under dagens klimakrise. Men den gangen var det heller ingen mennesker her som kunne bekymre seg for framtida …

Multimediaproduksjonen er et samarbeid mellom Polaråret og forskning.no.

Spørsmål eller tekniske problemer

Hvis du har spørsmål om produksjonen eller tekniske problemer, vennligst kontakt epost@forskning.no!

Powered by Labrador CMS