Bakgrunn: Er jomfrufødsel mulig?

Det skjer en god del halvsprø saker i juleevangeliet, og de fleste av oss vil kanskje si "Næ-hæ-hæi, det gå'kke an" til brorparten av julehistoriene. Men jomfrufødsel er fullt mulig. Helt sant.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I hvert fall hvis man ser litt stort på det. Det er nemlig mange kvinnelige skapninger i naturen som kan få barn helt uten mannlig hjelp. Noen bladlusdamer kan sette i gang pressa selv, og det kan en god del maur og bier også.

Uavhengige insektdamer

Hos honningbiene utvikler ubefruktede egg seg til hannlige droner, mens befruktede egg blir til hunnlige arbeidere og dronninger. Ekkelt nok foregår jomfrufødsler også blant kakerlakker. I tillegg finnes det både fiskedamer, amfibieberter og krypdyrsklier som klarer biffen selv.

En del av disse kan rett og slett velge hvilken formeringsmetode de vil bruke, alt etter situasjonen. Når forholdene er gode, og de er godt tilpasset omgivelsene er det ingen grunn til å forandre oppskrifta, og dyrene velger å lage avkom av seg selv.

Men når livet går litt dårlig kan det være smart å prøve andre kombinasjoner. Da finner damene gjerne en mann å blande genene sine med. Med litt flaks vil kanskje genmiksen i barna gjøre at de klarer seg bedre?

Kunstig parthenogenese

Jomfrufødslene i naturen kalles parthenogenese.

Vitenskapsfolk må jo som regel prøve det meste, og det er mer enn hundre år siden Jacques Loeb oppdaget at det går an å få ubefruktede froskeegg til å utvikle seg bare ved å skrape i eggoverflaten med en nål.

Siden den gangen har man prøvd å stimulere jomfrufødsler hos en mengde dyr, og fått det til med noen. Med litt tukling har man til og med klart å få kaninfoster, men i de fleste tilfellene av kunstig jomfrufødsel skjer det store feil i utviklinga.

Menneskelige jomfrufødsler

Når det gjelder mennesker er nok Jesus det eneste rapporterte tilfellet av vellykket human parthenogenese. Og det tyder ikke på at han får konkurranse med det første. Forskerne har riktignok klart å få ubefruktede menneskeegg til å utvikle seg, men det er ingenting som tyder på at de tidlige fostrene kan bli til mennesker.

Likevel kan forskningen ha noen interessante aspekter. Mange mener for eksempel at pathenogenese kan skaffe til veie stamceller, så man slipper å rappe dem fra et levedyktige foster. Og kan framtidens damer kan klare seg helt uten menn?

Og hva får noen til å tro at de vil?

Washington Post: “Parthenotes Expand the Debate on Stem Cells”:http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn?pagename­article&node=&content...

Powered by Labrador CMS