Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I alt 15 000 spilleautomater ble tatt vekk fra kjøpesentre, dagligvarebutikker og offentlige steder i 2007. Antallet spilleavhengige som brukte slike maskiner minst én gang i uken ble raskt redusert, fra 85 prosent til mindre enn en tredjedel, som nå ble nødt til å oppsøke bingohaller for å finne dem.
En umiddelbar effekt av færre spilleautomater syntes å være færre spilleavhengige, men tomrommet ble raskt fylt opp, og i dag er det like mange spilleavhengige som det var før 2007.
Men snittalderen på gamblerne har sunket betraktelig.
Nye gamblingproblemer
De to forskerne Eli Torhild Hellandsjø Bu og Arvid Skutle ved Bergensklinikkene intervjuet sykelige gamblere da daværende kulturminister Trond Giske bestemte at spilleautomatene skulle vekk.
Studien deres viser at færre spilleautomater faktisk har hjulpet en del spilleavhengige, samtidig som yngre menn og kvinner har utviklet sine gamblingproblemer på andre måter.
Forskningsprosjektet handlet i utgangspunktet om ulike behandlingsmetoder, men lovendringen i 2007 ga dem muligheten til å måle effekten av 15 000 færre spilleautomater, og om det ble færre spilleavhengige.
De to forskerne intervjuet 99 menn og kvinner som oppsøkte behandling for spilleavhengighet, før og etter automatene ble tatt vekk.
Gambling på nettet
- De som spilte på automater i butikker og kiosker var kanskje litt eldre folk, det var mange pensjonister, og mange var enslige, sier Skutle.
De som ba om hjelp etter at automatene ble tatt vekk var mer aktive på nettet enn tidligere pasienter. Skutle forklarer at de spilte poker og andre spill på nettet, og at lotto og sportspill som LangOddsen og tippekuponger ble mer populære etter at automatene forsvant.
- Denne pasientgruppen var ganske annerledes, sier Hellandsjø Bu.
- Mange var yngre, hadde høyere utdanning, og flere hadde familier å forsørge, fortsetter hun.
Noe annet som var annerledes var alvorlighetsgraden av spilleavhengigheten, og iblant størrelsen på spillegjeld.
Større innsats, større problemer
Mens Norsk Tipping har monopol på offline-gambling i Norge, henter flere store internasjonale spillselskaper kundene sine fra norske hjem og dataskjermer. De tilbyr ofte bedre odds, og det er som regel færre begrensninger på hvor mye det kan spilles for. Det gjør at konsekvensene kan bli svært alvorlige for de som spiller høyt.
- Innsatsen kan fort komme opp i flere tusen kroner. Det er en helt annen styrke eller dimensjon over spillingen i dag online, enn den gamle, sier Skutle.
- Gambling er et større problem i dag enn det var før, sier Hellandsjø Bu.
Annonse
- Gamblerne som ba om hjelp hadde høyere gjeld og mer skyldfølelse, og det var vanskeligere for dem å be om hjelp, fortsetter hun.
Alvorlighetsgraden av pasientenes spilleavhengighet ble blant annet målt etter kriterier fra den amerikanske og internasjonalt rådende diagnostiseringsmanualen for psykiske lidelser, DSM-IV, hvor spilleavhengighet er definert som en patologi, eller sykelig lidelse.
Skutle sier det er et paradoks at statseide Norsk Tipping og private, internasjonale spillselskaper nå konkurrerer om markedsandeler.
- Vi må tenke på hva vi holder på med og hva som skaper spillavhengighet i dag og hvor langt man skal strekke denne promoteringen, sier han.
Norsk Tippings inntekt nådde i fjor 16,2 milliarder kroner, nesten 70 prosent mer enn fem år tilbake. Det samme året ble mer enn 300 millioner kroner brukt på reklame og andre måter å promotere gambling.
I tråd med selskapets samfunnsansvar ble omtrent 60 prosent av Norsk Tippings totaloverskudd på 3,3 milliarder delt ut til humanitære organisasjoner, idrettsorganisasjoner og kulturarrangementer. Tolv millioner ble brukt på tiltak mot spilleavhengighet.