En maur bærer et stykke frokostblanding. Mauren kan bære objekter som er enormt mye større enn seg selv, spesielt når de jobber sammen med andre maur. Dette er arten Paratrechina longicornis. (Foto: Asaf Gal og Ofer Feinerman)
Speidere leder maten hjem til tua
Hvordan i alle dager klarer maur å trekke store matbiter i samme retning? Og ikke minst i riktig retning?
En gruppe maur bærer et digert stykke mat hjem til tua, mens israelske forskere overvåker bevegelsene deres.
Forskerne oppdager noen spesielle speidermaur som har oversikt over veien og styrer bevegelsene til de andre bærermaurene mot tua. De har til og med filmet prosessen. (Se video lenger ned i artikkelen.)
Å jobbe sammen er ikke lett
Det er nesten bare mennesker og maur som bærer store ting sammen, påpeker forskerne.
Hvis en gruppe først skal flytte noe stort sammen, kan det fort bli rot. Hvis ikke alle sammen drar i samme retning blir det ineffektivt og surrete. Så hvordan gjør mauren det?
Forskerne filmet og undersøkte maurens oppførsel mens de bar mange forskjellige matbiter på vei tilbake til tua.
De så at enkelte, ikke-bærende maur kom til maten og tok tak. Denne mauren overstyrte alle de andre som bar matbiten. Forskerne har kalt disse for informerte maur eller speidermaur.
En enkelt maur som vandrer rundt, kan finne veien tilbake til tua, men gruppen med bærermaur klarer ikke å gjøre dette alene.
De velinformerte maurene tar tak i maten og styrer alle de andre maurene. Etter en stund slipper noen maur taket, gruppen roter seg kanskje bort, og en ny speidermaur kommer til og styrer gruppen.
Flere maur sammen bærer matbiter raskere, men styringen blir gjort av enkelte maur som koblet seg av og på matbitene.
Praktisk demonstrasjon
I videoen under kan du se dette i praksis, hvor en gruppe maur bærer på en bit med frokostblanding. Maurene er på vei mot venstre, som er feil retning. Tua ligger andre veien, mot høyre.
Rundt seks sekunder ut i videoen kommer det en speidermaur som tar tak i ringen og drar hele gruppen mot høyre. Alle de andre maurene følger plutselig speidermaurens kommando.
Datamodell
Så hvordan klarer maurene å koordinere bevegelsene?
Forskerne har ikke undersøkt akkurat hvorfor det er slik, men de har laget en datamodell for å prøve å forklare oppførselen. De antar at maurene tilpasser sin egen oppførsel etter hvilken situasjon de er i.
Bærermaur har et slags samarbeidslynne og vil tilpasse seg kraften som resten av gruppa bruker på å flytte objektet. Speidermauren huker seg på og drar eller dytter i riktig retning.
Etter en liten stund blir speidermauren en av bærerne og endrer gradvis lynne. Forskerne antar dermed at maurene balanserer mellom kollektiv og individuell oppførsel.
Maur blir ofte forsket på innenfor forskjellige felt, både zoologi og matematikk. Hvis du vil lese mer, kan du sjekke ut denne saken om hvordan maur organiserer seg når de leter etter mat, eller artikkelserien om Norges høyeste maurtue.
Referanse:
Ofer Feinerman mfl: Ant groups optimally amplify the effect of transiently informed individuals. Nature Communcations, juli 2015, doi: 10.1038/ncomms8729. Sammendrag.