Soldrevet toalett skal redde både liv og miljø

Et toalett med solenergi skal hjelpe 2,5 milliard mennesker som mangler et trygt sted å gjøre fra seg – og være bra for miljøet i samme slengen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Biokullet som blir et resultat av avfallsforbrenningen fra dette soldrevne toalettet, kan brukes både til jordforbedring i landbruket og til brensel. (Foto: University of Colorado Boulder)

Når du setter deg til rette for å få gjort slikt som vi ikke pleier å snakke om over middagsbordet – tenker du noen gang på hvor heldig du er? Som kan sitte på et hygienisk sted, holde deg ren i begge ender, og spyle ned det du vil bli kvitt etterpå?

Av verdens sju milliarder mennesker har seks milliarder mobiltelefon, mens bare 4,5 milliard har tilgang til et toalett eller en latrine.

Fremdeles gjør 15 prosent av verdens befolkning fra seg ute i det fri. Andelen har gått jevnt og trutt ned i store deler av verden. Men i Afrika sør for Sahara blir det fremdeles flere og flere som må sette seg ned bak nærmeste busk eller hushjørne.

Ifølge FN viser flere studier at hvordan ekskrementer tas hånd om, er en av de viktigste faktorene for å påvirke barns mulighet til å overleve. Overgangen til forbedrede sanitærforhold reduserer barnedødeligheten med rundt en tredjedel.

«Forbedrede sanitærforhold» er en den offisielle betegnelsen på systemer der avføring og urin fjernes slik at mennesker ikke kommer i kontakt med den.

Toalettutstilling

FN engasjerer seg for å forbedre forholdene:

Toaletter er et helse- og miljøproblem som folk ikke liker å snakke om, innrømmer visegeneralsekretær Jan Eliasson i FN. (Foto: FN)

– Dette er et problem som folk ikke liker å snakke om. Men det er sentralt for å sikre god helse, et rent miljø og grunnleggende menneskelig verdighet for milliarder av mennesker, uttaler Jan Eliasson, visegeneralsekretær i FN i en pressemelding.

Problemet er ikke først og fremst mangelen på et fysisk sted å sette seg ned, men snarere mangelen på ordninger for å ta hånd om det som blir igjen når du reiser deg opp og går. Resultatet er smittefare, men også forurensning.

Derfor engasjerer både forskere og politikere seg i å finne helt nye toalettløsninger. Lørdag er det verdens vann-dag, og akkurat nå pågår Reinvent the Toilet Fair i New Delhi. Stedet er ikke tilfeldig valgt: 60 prosent av menneskene som gjør fra seg i det fri, bor nettopp i India.

Soldrevet

University of Colorado Boulder er blant dem som er i India for å presentere en helt ny løsning: Et soldrevet toalett som gjør om avfallet til biokull.

Toalettet er selvforsynt med energi, og drives uten vann. Det består av åtte speil som fokuserer sollyset mot en kvartsstav som er koblet til fiberoptiske kabler. Energien som produseres, varmer opp rommet der avfallet ligger til godt over 300 grader.

Det er nok til at ekskrementer og urin blir desinfisert og omdannet til til biokull.

– Biokull er et verdifullt stoff, sier professor Karl Linden. Han er miljøingeniør, professor, og leder soltoalettprosjektet ved det amerikanske universitetet.

Jordforbedring og brensel

– Kullet har god evne til å ta opp og holde på vann, og det kan brukes i jordbruket for å holde på næringsstoffer og gjøre jordsmonnet mer stabilt, sier Linden.

Professor Karl Linden arbeider til daglig blant annet med organisk forurensning i vann. (Foto: University of Colorado Boulder)

– En jordblanding som inneholder 50 prosent biokull, kan lagre opptil 50 prosent mer vann, og øke tilgjengeligheten på plantenæring.

Biokullet kan også brennes som annet kull, og gi like mye energi som vanlig trekull. På messen i New Delhi røster Linden og kollegene hans peanøtter over biokullet for å demonstrere mulighetene – til vekslende reaksjoner.

Bill Gates står bak Reinvent the Toilet-programmet. (Foto: World Economic Forum)

Mange steder brukes jo dyreekskrementer som brensel, men ikke alle er like komfortable med å bruke avfallsstoffer fra menneskekroppen på denne måten.

– Energi-revolusjon

Ifølge Linden er det selve bruken av energi som er det virkelig revolusjonerende i prosjektet:

– Tanken om å konsentrere solenergi er ikke ny. Men det å overføre den fleksibelt ved hjelp av fiberoptiske kabler er det virkelig unike, sier han i en pressemelding.

Utviklingen av toalettet er støttet av Bill and Melinda Gates Foundation, som også står bak Reinvent the Toilet-programmet. Det soldrevne toalettet er ett av 16 prosjekter som har fått støtte.

Lenker:

World Health Organisation/Unicef, Progress on Sanitation and Drinking-Water, 2013 update

World Toilet Organization

Sulabh International Museum of Toilets

Powered by Labrador CMS