Danske forskere har utviklet en ny metode til å undersøke sædkvaliteten hos gris. Metoden kan kanskje overføres til menn.
KristianSjøgrenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fakta:
Når man tapper sæd fra en råne, må man ha tålmodighet.
En sædavgang varer i cirka 15 minutter og resulterer i opp til en halv liter sæd.
Konsentrasjonen av sædceller er også enorm, cirka tre ganger det man finner hos mennesker.
Produksjon og salg av grisesæd er en storindustri. Bare i Danmark blir det hvert år solgt omkring 5,5 millioner sæddoser til landbruket.
Sædkvaliteten må være på topp for å sikre at bøndene får flest mulig slaktegriser fra hver purke. Derfor undersøkes kvaliteten av sæden rutinemessig. Det foregår i dag manuelt ved hjelp av et mikroskop.
Nå har en dansk forsker i samarbeid med kolleger utviklet et instrument som automatiserer prosessen – det består av mikroskop, kamera og et dataprogram. Dermed kan man velge ut hanngris som produserer den beste sæden.
– Denne prosessen er i dag ganske subjektiv. En laborant ser på sæden i et mikroskop og foretar en skjønnsmessig vurdering. Vi lar et dataprogram regne seg fram til en helt objektiv vurdering, forteller Claus Hansen, doktorgradsstudent fra danske Videncenter for Svineproduktion ved Landbrug og Fødevarer, som står bak den nye metoden.
Kan kanskje brukes på menn
Det er en klar sammenheng med resultatene til programmet og resultatene til de manuelle undersøkelsene, forteller Hansen, noe som betyr at metoden virker. Når testmetoden er helt ferdigutviklet, mener Hansen man kan undersøke hundrevis prøver automatisk.
Kanskje kan metoden også brukes på menneskelig sæd.
– Det finnes maskiner som kan måle kvaliteten av sæd fra mennesker, men de bruker en annen metode. Og slike undersøkelser foregår fremdeles oftest manuelt, sier Hansen.
Sæd fra råner er en industri
I Danmark er det vel 3000 råne fordelt på tolv rånestasjoner. Et par ganger i uken tappes sæden, som blir solgt videre til bøndene.
En rånestasjon har typisk 300 godkjente råner. 80 til 90 prosent av alle purker blir inseminert med sæd fra disse stasjonene. Produktet blir de vel 25 millionene grisene som ender som bacon og skinke på middagsbordene våre.
Svineprodusentene er naturligvis interessert i å få høy kvalitet på sæden, siden det avgjør antallet grisunger fra hver purke. Et kull griser ligger normalt på 14–15 griser, men dårlig sæd kan bety at det blir 2–3 færre.
– Det kan være mange grunner til at en gris har dårlig sædkvalitet. De blir valgt på ut bakgrunn av fysiske egenskaper, og først etter mange kull finner man ut om sædkvaliteten er god eller dårlig, sier Claus Hansen.
Datamaskin analyserer sæden
Hansens nye oppfinnelse består av:
et mikroskop som forstørrer sædcellene
et kamera som tar bilder
et dataprogram som analyserer bildene
Dataprogrammet måler blant annet størrelse, lengde, bredde og omkrets. Det undersøker også hvor stor variasjon det er mellom sædcellene.
– Tallene våre tyder på at jo mer ensartet sæden er, desto bedre er kvaliteten. Det kan være vanskelig å vurdere objektivt ved å se manuelt i et mikroskop, forteller Hansen.
Annonse
Dataprogrammet er utviklet av to studenter fra Ingeniørhøjskolen i Aarhus.