Så spøkelser, hadde trolig epilepsi

Midt i en spillejobb forlot Frédéric Chopin scenen, fordi han så skapninger stige opp av klaveret. De mange hallusinasjonene hans var etter alt å dømme forårsaket av epilepsi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Frédéric Chopin avbildet av den franske fotografen Louis-Auguste Bisson i 1849. (Bilde fra Wikimedia Commons)

Den polskfødte komponistens melankolske raptuser har vært tilskrevet både bipolar lidelse og klinisk depresjon.

Hallusinasjonene har vært et mer oversett kapittel.

Nå tror spanske forskere at Chopin, en av de mest populære klaverkomponister fra 1800-tallet, hadde såkalt temporallapp-epilepsi.

Dette er en relativt vanlig variant som gir stadig tilbakevendende anfall.

Men; anfallene forløper som oftest uten de muskelkramper, rykninger og bevissthetstap folk gjerne forbinder med epilepsi.

De kan i stedet gi komplekse visuelle hallusinasjoner, ofte kortvarige, oppstykkede og stereotypiske - nettopp i samme gate som de Chopin og andre i hans samtid beskriver.

Skrekk og spøkelser

Chopin så bokstavelig talt spøkelser ved høylys dag.

I memoarene til forfatteren Amandine-Aurore-Lucile Dupin, som skrev under pseudonymet George Sand, beskriver hun en reise med Chopin til et munkekloster i Spania i 1838.

Hun forteller at stedet framstod som ”fullt av spøkelser og skrekk for ham”.

Hendelsen da Chopin forlot pianoet, inntraff i London ti år senere, midt i en framførelse av Sonate i b-moll.

Hør utdrag av sonaten her.

I et senere brev til Sands datter, forklarte Chopin at skapningene på klaveret tvang ham til å gå ut, slik at han kunne hente seg inn.

Hallusinasjonene som hjemsøkte komponisten kommer typisk til uttrykk ved anfallsvise forstyrrelser (som epilepsi), mener forskerne, ifølge i en pressmelding fra British Medical Journal (BMJ).

De har publisert studien i Medical Humanities, ett av tidsskriftene under BMJ-paraplyen. 

Drakk opium-ekstrakt

Konklusjonene er basert på Chopins egne nedtegnelser av synene, samt beskrivelser fra elever, og personer som stod ham nær.

Hallusinasjoner er riktignok et kjennetegn for flere psykiske lidelser, deriblant schizofreni, men vanligvis i form av stemmer. Migrene kan også gi hallusinasjoner, men disse kan vare opptil en halv time, ifølge forskerne.

Chopin opplevde ofte korte anfall. Komponisten inntok for øvrig opium-ekstrakten laudanum for å dempe diverse fysiske symptomer.

Men forskerne tror heller ikke at dette forklarer hallusinasjonene, siden komponisten opplevde dem også før han begynte med den heller tvilsomme selvmedisineringen.

- Kan lett ha blitt oversett

- Vi tviler på om en annen diagnose, lagt til en allerede tallrik liste, vil øke forståelsen av kunstneren Chopin.

- Men vi tror kunnskapen om at han hadde denne tilstanden, vil hjelpe til med å skille den romantiserte legenden fra virkeligheten, og kaste nytt lys over mannen og livet hans, skriver forskerne i studien.

De innser at man uten dagens testmuligheter vanskelig kan fastslå diagnosen med ett hundre prosents sikkerhet. Men, som de sier:

- Den tilstanden vi tegner opp vår artikkel, kan lett ha blitt oversett av Chopins leger, siden man hadde begrenset kunnskap om epilepsi på den tiden.

Mange former for epilepsi

I dag vet vi for eksempel at det finnes mange former for epileptiske anfall og epilepsi, en tilstand som kan ramme både barn, unge og voksne.

Les mer om epilepsi her.

Chopin var, blant mange ting, kjent for å være en litt skjør type og mye plaget av sykdom i sitt korte liv.

Han døde bare 39 år gammel av kronisk lungesykdom, og fremstod som et symbol på den typiske romantiker.
 
Referanse:

The hallucinations of Frédéric Chopin. Manuel Vázquez Caruncho og Franciso Brañas Fernández. Med Humanities doi:10.1136/jmh.2010.005405. Les hele den vitenskapelige artikkelen.

Powered by Labrador CMS