Etter hundrevis av år med speil fatter vi ennå ikke helt hvordan de virker, viser en psykologisk undersøkelse. Testpersonene ante ikke hvor stort deres eget speilbilde var eller når det ville bli synlig i speilet.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Psykologene Marco Bertamini fra University of Liverpool og Theodore Parks fra University of California testet sansen for speilbilder ved å dekke til et veggspeil og få testpersonene til å gå gjennom rommet, mens de gjettet på når de ville ha sett seg selv i speilet.
Svarene viste at folk tror de kan se seg selv alt før de er kommet på høyde med speilets kant.
- Folk skjønner ofte ikke at synspunktet til den som ser er viktig for hva som kan sees i speilet, sier Bertamini.
- Et eksempel på dette er “Venus-effekten”, etter maleriene av gudinnen Venus som ser i et speil.
- Hvis du så disse maleriene, ville du anta at Venus beundrer sitt eget ansikt, fordi du ser ansiktet hennes reflektert i speilet. Men ditt synspunkt er forskjellig fra hennes: Hvis du kan se henne i speilet, ville hun se deg i speilet.
Hvor stort er speilbildet?
Testpersonene ble også spurt om å anslå hvor stort speilbildet av deres eget hode ville være. De regnet med at det ville ha samme størrelse som selve hodet.
De fleste trodde også at speilbildet ville bli mindre hvis de fjernet seg fra speilet. Men dette svaret var basert på inntrykket av speilbildet “inne” i speilet, ikke av det egentlige speilbildet på selve speilflaten.
Den faktiske størrelsen av speilhodet (på speilet) vil ikke forandre seg uansett hvilken avstand du har til speilet - det vil alltid være halvparten så stort som det virkelige hodet.
Speilet vil alltid være nøyaktig halvveis mellom den som ser og bildet som sees inne i speilet. Så ditt eget speilbilde vil ha samme størrelse uansett om du går opp til speilet eller vekk fra det.
Speilets liksom-verden
Men hvis det er en annen person og ikke deg selv du ser i speilet, forandres reglene fullstendig - fordi speilet ikke lenger er halvveis mellom deg og bildet i speilet.
De fleste av testpersonene svarte korrekt at speilbildet av en annen persons hode vil bli mindre hvis denne andre personen fjerner seg fra speilet.
Men bare få hadde innsett at hvis det er du som fjerner deg istedet, blir faktisk speilbildet av den andres hode større!
- Speil får oss til å se liksom-objekter i en liksom-verden. På den ene siden stoler vi på hva vi ser, men på den andre siden er dette en verden vi vet ikke eksisterer fysisk, sier Bertamini.
- Det er en av grunnene til at mennesker gjennom historien har vært fascinert av speil.
Referanse:
Marco Bertamini og Theodore E. Parks: On What People Know about Images on Mirrors.