Er store hjerner smartere hjerner?

Større hjerner er definitivt smartere. En studie av 26 undersøkelser viser en klar sammenheng mellom intelligens og hjernevolum. Den gamle krangelen om sammenhengen mellom intelligens og hjernestørrelse kan dermed avsluttes, mener en amerikansk psykolog.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om hjernestørrelse og intelligens har gått temmelig uavbrutt siden 1836, da den tyske anatomikeren Frederick Tiedmann mente å se en klar forbindelse mellom hjernestørrelse og den “mentale energien” til enkeltpersoner.

Først de siste fem årene har MRI-scanning ført til pålitelige og omfattende data om hjernevolum. Tidligere måtte forskere satse på usikre skallemålinger eller rett og slett vente på at personer døde så de kunne sjekke hjernen direkte.

Positiv sammenheng

Michael A. McDaniel ved Virginia Commonwealth University i USA er bedriftspsykolog og forsker på effekten av intelligens og andre faktorer i jobbsammenheng. Hans forskergruppe har analysert 26 internasjonale undersøkelser på området, med totalt 37 datasett fra 1530 personer fordelt på begge kjønn og ulike aldre.

I alle undergrupper fant de en positiv sammenheng mellom intelligensscore og hjernestørrelse, med en gjennomsnittlig korrelasjon på 0,33. Sammenhengen er “svært tydelig”, konkluderer McDaniel og hans team.

“Undersøkelsen avslutter en 169 år gammel debatt. Tiedmann gjorde rett i å konkludere at intelligens og hjernevolum henger sammen på en meningsfull måte”, skriver de i rapporten.

Pålitelige tester?

Fortsatt er vi ikke sikre på hva intelligens egentlig er, noe som selvfølgelig også gjør det vrient å lage intelligenstester som er til å stole på. McDaniels’ data er basert på studier med de mer anerkjente testene, spesielt “Ravens Progressive Matrices Test” - en tredelt intelligenstest som sjekker ulike deler av tenkeevnen.

Selv om disse testene skal være av de bedre, har de fått kritikk for å være unøyaktige eller irrelevante for virkelige situasjoner.

- Men når vi ser at intelligensen samsvarer med en rent biologisk størrelse som hjernevolum, blir det vanskeligere å påstå at menneskelig intelligens ikke kan måles, eller at målingene er uten betydning, mener McDaniel.

Ikke bare størrelsen som teller

For et snaut år siden konkluderte en annen amerikansk undersøkelse og psykologiprofessor -Richard Haier ved University of California Irvine - at det slett ikke kommer så mye an på hjernestørrelse, men tvertimot på hvor mye såkalt grå hjernemasse vi har.

Intelligenstester måler stort sett aktiviteten i denne typen hjernemasse, så hvordan vi scorer på testene kommer an på hvordan den grå massen er spredd i hjernen, ifølge Haier.

Lønnsomt med intelligente på jobben

Professor McDaniel mener på sin side funnene fra den ferske undersøkelsen vil være viktige for arbeidsgivere.

- Bruken av intelligenstester for å sile jobbsøkere gir store økonomiske fordeler for bedrifter. I gjennomsnitt er smarte personer raskere til å lære, de gjør færre feil og er mer produktive, hevder psykologen.

Referanse:

Michael A. McDaniel: Big-brained people are smarter: A meta-analysis of the relationship between in vivo brain volume and intelligence.

Rapport (PDF-fil).

Powered by Labrador CMS