Forskerparet May-Britt Moser og Edvard Moser fra Norges Teknisk-Naturvitenskaplige Universitet i Trondheim. Her fra da de vant medisinprisen Stora Fernströmpriset i 2008. (Foto: NTB Scanpix)

Første norske Nobelpris i medisin til Edvard og May-Britt Moser

Deler prisen med briten John O´Keefe.

Prisen deles ut for deres oppdagelser av hjerneceller som lar oss bestemme hvor vi er, og hvordan vi kan finne veien fra ett sted til et annet.

I 1971 oppdaget John O´Keefe den første komponenten i dette posisjoneringssystemet, som sammenlignes med hjernens GPS i en pressemelding fra Nobelkomiteen.

Rotteforsøk viste at når den flyttet seg rundt i et rom, ble forskjellige hjerneceller i den delen av hjernen som kalles hippocampus aktive. O´Keefe konkluderte ut fra dette med at disse cellene i hjernen laget et slags indre kart over rommet.

Mer enn 30 år seinere, i 2005, oppdaget så May-Britt Moser og Edvard Moser en annen viktig del av dette posisjoneringssystemet.

De fant ut at en bestemt type nerveceller lager et koordinatsystem, et rutenett som bestemmer posisjonen i rommet.

Prisvinnernes oppdagelser har løst et problem som har sysselsatt filosofer og forskere i århundrer – hvordan hjernen lager et kart av rommet som omgir oss, og gjør det mulig for oss å finne veien i kompliserte omgivelser, heter det i pressemeldingen fra Nobelinstituttet.

Powered by Labrador CMS