Det er neppe stein-saks-papir denne gjengen driver med. Men forskere har nå vist at sjimpanser er i stand til å lære spillet. (Illustrasjonsfoto: Patrick Rolands / Shutterstock / NTB scanpix)

Sjimpanser lærte stein-saks-papir

Forskere testet både aper og menneskebarn i fingerspillet.

Stein-saks-papir er ikke akkurat noe nymotens greier.

Ifølge Wikipedia oppstod spillet i Kina under Han-dynastiet sånn cirka på Jesu tid. Og siden gikk det sin seiersgang over verden. Til å være et utrolig enkelt spill, er det også bitte litt avansert:

Først er det grei skuring: Stein vinner over saks, og saks vinner over papir. Men så kommer haken: Papir vinner over stein.

Det er altså ikke en lineær utvikling med en rekke ting som er svakere enn den forrige. Det er et sirkulært mønster der den sterkeste i ett forhold er den svakeste i et annet.

Kan aper skjønne slikt?

Med tida til hjelp

Det var altså akkurat det Jie Gao og kollegaer fra Japan og Kina ville finne ut.

De huket inn sju sjimpanser fra Primate Research Institute ved Universitetet i Kyoto. Snart startet treningen, med ett og ett par av gangen. Apene lærte raskt de to første parene: papir slår stein, og stein slår saks.

Men så var det altså den vanskelige delen.

Apene brukte vesentlig lengre tid på å lære at saks slår papir – altså at vinneren i det første paret plutselig var taperen i det siste. Men fem av sjimpansene klarte etter hvert å skjønne det sirkulære mønsteret.

Etterpå måtte 38 menneskeunger til pers.

Fattet det i fireårsalderen

Forskerne kjørte samme test på 38 barn mellom tre og seks år. Det viste seg at sammenhengen i spillet begynte å demre for ungene i 4-årsalderen.

Dermed kan vi vel kanskje konkludere med at våre nærmeste slektninger på livets tre kunne ha deltatt i en nedre juniorklasse i verdensmesterskapet i stein-saks-papir.

Ja. For et slikt mesterskap eksisterer faktisk. Det siste ble visstnok avholdt i London i 2016

Om de faktisk hadde noen matcher for sjimpanser og fireåringer er vel heller tvilsomt.

Gammelt spill: Dette bildet fra 1820 viser geishaer som spiller en japansk variant av stein-saks-papir. (Tilgjengeliggjort på Wikipedia)

Referanse:

J. Gao, Y. Su, M. Tomonaga, T. Matsuzawa, Learning the rules of the rock–paper–scissors game: chimpanzees versus children, Primates, august 2017. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS