Hvem var Maria?

Bakgrunn:Det er ikke fælt mye man hører om damer i bibelen. Som oftest er de en slags fyllmasse som man stapper inn i hullene i historien. - Men hva med Jomfru Maria, da, innvender kanskje noen, hun er vel viktig? Vel, man hører ikke særlig mye om henne heller.
21.12 2002 01:42

- Det er lite vi kan være sikker på når det gjelder Jesu mor, sier Reidar Hvalvik ved Menighetsfakultetet, Universitetet i Oslo.

Det står nemlig ikke særlig mye om henne i evangeliene. De fleste av historiene om Maria er legender som har oppstått flere hundre år etter at hun døde. Mange av dem ble til så sent som på 1200-tallet.

Norske kvinner og sukkersøte legender

Det man mener å vite, er altså at det en gang levde en jødisk pike som het Mirjam (Maria på gresk), som ble mor til Jesus fra Nasaret. At hun var trolovet med en snekker ved navn Josef, er man også ganske sikker på.

Til tross for mildest talt mangelfulle data går det likevel an å lage et bilde av


(Foto: Colourbox)

hvem hun kan ha vært, sier Dr Jorunn Økland, som jobber ved University of Sheffield. Hun er opptatt av feministisk bibelforskning.

- Norske kvinner er veldig interesserte i Maria, sier hun. Det er sikkert fordi hun er en av de få kvinnene i en mannsdominert religion. Men det å være uskyldsren jomfru, for så å bli omsorgsfull mor uten videre viderverdigheter kan vel neppe sies å være noe godt ideal for dagens damer.

Økland synes damene fortjener et bedre forbilde enn den føyelige og hjelpeløse Maria. Og mange av Maria-forestillingene er rosenrøde og romantiske, mens Maria i virkeligheten må ha levd et tøft liv.

Et tøft liv

-Jeg har forsket en del på dagliglivet i antikken, og også i Gallilea, der den hellige familie holdt til, forteller Økland. Landet var okkupert av romerne, og hele området var, ikke ulikt i dag, preget av konflikter. Midt oppi dette blir altså Maria gravid, antagelig i en alder av bare 13-14 år.


“Ikke så veldig realistisk, kanskje.”

Det var nemlig vanlig å love bort jentene når de var i 12-13 års-alderen, og man er altså ganske sikker på at Maria var trolovet med Josef på det tidspunktet hun ble med barn. På den tiden var barn utenfor ekteskap en stor skam, og grunn nok til å oppheve forlovelsen.

Og det er klart at Jesus var et barn utenfor ekteskap. Det at han blir presentert som Marias, og ikke Josefs sønn, var så godt som ensbetydende med at farskapet var ukjent.

Senere forsvant Josef ute av bildet igjen, mens Maria skal ha fulgt sønnen til hun så ham bli henrettet for oppvigleri. Etter at Jesus døde skal Johannes ha tatt seg av henne, og det kan tyde på at hun var blitt utstøtt av sin egen familie, mener Økland. Maria danset ikke akkurat rundt på roser.

Romerske soldater og onde rykter

Mange av oss har på ett eller annet tidspunkt vært inne på tanken: hva om Maria simpelthen var ei løsaktig, eller snarere uheldig, jente som hadde en affære med en av de romerske soldatene som lusket rundt i området, og kom i uløkka? Men tro ikke at det er noen ny og revolusjonerende tanke. Slike teorier nevnes allerede i kilder fra antikken.

- Disse påstandene kommer fra jødene, som så klart hadde all mulig grunn til å ønske å gjøre Maria og Jesus til vanlige mennesker. Dette er helt tydelig snakk om bakvaskelse, og dermed blir kildene upålitelige, sier Reidar Hvalvik, som mener at det ikke er noen grunn til å legge vekt på slike skrifter. Økland, på sin side, er ikke helt enig.

- I så fall kan man jo like gjerne si at de kristne kildene er like upålitelige, siden de har interesse av å glorifisere Maria, argumenterer hun.

Saken er vel antageligvis den at de fleste av kildene må behandles på samme måte som tequila, de bør tas med en aldri så liten klype salt.

Universitas: Moren Mirjam eller jomfruen Maria?

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

NTNU

Barn kan ikke skjermes mot fryktelige nyheter i mediene. Men vi kan hjelpe dem å mestre brutale nyheter. Slik gjør du det.

Norges forskningsråd

Lønningene på en arbeidsplass øker med 14-15 prosent dersom halvparten av de ansatte er organiserte.

NIBIO

Årringer fra brannskadde furutrær forteller om hvordan både klimaet og menneskene har påvirket skogbranner helt fra Svartedauden og frem til i dag.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

Et godt forhold mellom lærere og elever er viktig for å forhindre mobbing. Men gode venner er enda viktigere.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Lærere og bibliotekarer må samarbeide om å skape leseglede, mener forskere.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Norsk forsker forklarer hvorfor Marine Le Pen har blitt så populær blant det franske folk.

En tanke er en tanke. Den gjenspeiler ikke virkeligheten. Å lære seg å gruble mindre, har stor effekt for pasienter med depressive symptomer, viser ny forskning

Forskeren forteller:

Det som lever inne i tarmen din kan påvirke alt fra fedme og irritabel tarmsyndrom til kronisk utmattelse.

Forskeren forteller:

Et gatekunstverk kan ha like stor betydning som et fredet kulturminne.