Hvem var Maria?

Bakgrunn:Det er ikke fælt mye man hører om damer i bibelen. Som oftest er de en slags fyllmasse som man stapper inn i hullene i historien. - Men hva med Jomfru Maria, da, innvender kanskje noen, hun er vel viktig? Vel, man hører ikke særlig mye om henne heller.
21.12 2002 01:42

- Det er lite vi kan være sikker på når det gjelder Jesu mor, sier Reidar Hvalvik ved Menighetsfakultetet, Universitetet i Oslo.

Det står nemlig ikke særlig mye om henne i evangeliene. De fleste av historiene om Maria er legender som har oppstått flere hundre år etter at hun døde. Mange av dem ble til så sent som på 1200-tallet.

Norske kvinner og sukkersøte legender

Det man mener å vite, er altså at det en gang levde en jødisk pike som het Mirjam (Maria på gresk), som ble mor til Jesus fra Nasaret. At hun var trolovet med en snekker ved navn Josef, er man også ganske sikker på.

Til tross for mildest talt mangelfulle data går det likevel an å lage et bilde av


(Foto: Colourbox)

hvem hun kan ha vært, sier Dr Jorunn Økland, som jobber ved University of Sheffield. Hun er opptatt av feministisk bibelforskning.

- Norske kvinner er veldig interesserte i Maria, sier hun. Det er sikkert fordi hun er en av de få kvinnene i en mannsdominert religion. Men det å være uskyldsren jomfru, for så å bli omsorgsfull mor uten videre viderverdigheter kan vel neppe sies å være noe godt ideal for dagens damer.

Økland synes damene fortjener et bedre forbilde enn den føyelige og hjelpeløse Maria. Og mange av Maria-forestillingene er rosenrøde og romantiske, mens Maria i virkeligheten må ha levd et tøft liv.

Et tøft liv

-Jeg har forsket en del på dagliglivet i antikken, og også i Gallilea, der den hellige familie holdt til, forteller Økland. Landet var okkupert av romerne, og hele området var, ikke ulikt i dag, preget av konflikter. Midt oppi dette blir altså Maria gravid, antagelig i en alder av bare 13-14 år.


“Ikke så veldig realistisk, kanskje.”

Det var nemlig vanlig å love bort jentene når de var i 12-13 års-alderen, og man er altså ganske sikker på at Maria var trolovet med Josef på det tidspunktet hun ble med barn. På den tiden var barn utenfor ekteskap en stor skam, og grunn nok til å oppheve forlovelsen.

Og det er klart at Jesus var et barn utenfor ekteskap. Det at han blir presentert som Marias, og ikke Josefs sønn, var så godt som ensbetydende med at farskapet var ukjent.

Senere forsvant Josef ute av bildet igjen, mens Maria skal ha fulgt sønnen til hun så ham bli henrettet for oppvigleri. Etter at Jesus døde skal Johannes ha tatt seg av henne, og det kan tyde på at hun var blitt utstøtt av sin egen familie, mener Økland. Maria danset ikke akkurat rundt på roser.

Romerske soldater og onde rykter

Mange av oss har på ett eller annet tidspunkt vært inne på tanken: hva om Maria simpelthen var ei løsaktig, eller snarere uheldig, jente som hadde en affære med en av de romerske soldatene som lusket rundt i området, og kom i uløkka? Men tro ikke at det er noen ny og revolusjonerende tanke. Slike teorier nevnes allerede i kilder fra antikken.

- Disse påstandene kommer fra jødene, som så klart hadde all mulig grunn til å ønske å gjøre Maria og Jesus til vanlige mennesker. Dette er helt tydelig snakk om bakvaskelse, og dermed blir kildene upålitelige, sier Reidar Hvalvik, som mener at det ikke er noen grunn til å legge vekt på slike skrifter. Økland, på sin side, er ikke helt enig.

- I så fall kan man jo like gjerne si at de kristne kildene er like upålitelige, siden de har interesse av å glorifisere Maria, argumenterer hun.

Saken er vel antageligvis den at de fleste av kildene må behandles på samme måte som tequila, de bør tas med en aldri så liten klype salt.

Universitas: Moren Mirjam eller jomfruen Maria?

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Siste fra forskningsmiljøene

NTNU

Legene oppsøkte to barnehager for å undersøke friske barn. Men i barnehagen viste det seg at 43 prosent av barna hadde minst ett virus i luftveiene.

Nord universitet

Det er fullt mulig å få til mer heltidsarbeid i helse- og omsorgssektoren. Sentrale personer i organisasjonen må bare ønske det sterkt nok, mener forsker.

Politihøgskolen

Forskere ville finne ut hva som skjer når politistudenter bruker kamerabriller under øvelser der det blir avfyrt skudd.

Siste fra forskningsmiljøene

Universitetet i Oslo

Det viser seg at Svartedauden skyldes raske klimaendringer i Sentral-Asia. – Det er god grunn til å tro at også andre sykdommer kan få ny utbredelse på grunn av klimaendringer, sier forsker.

Østlandsforskning

Kvinner i Forsvaret bruker ulike strategier for å føle seg verdsatt, viser ny forskning. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Journalistikken utvikler seg så raskt at medieforskerne nesten ikke klarer å holde tritt. Men det finnes fortsatt interessante forskjeller mellom nett og papir, ifølge en ny doktorgradsavhandling.

 

Foreldre, spesiell mødre, bør få opplæring i hvordan de oppdrar barna sine, slik at de ikke blir umoralske tyranner på fotballbanen, konkluderer en ny studie. Dårlig sportsånd må bekjempes tidlig, for moral og doping henger sammen, forteller forsker.  

Forskere og fagpersoner slår alarm og mener at barna får for lite tid til lek. De er bekymret for at barnehagen blir en arena for formell læring på bekostning av leken.

Det er minst tre måter å oppleve kunst på, mener en psykologiprofessor som har forsøkt å finne ut hva kunstopplevelser består av.

Torsdag er det 50 år siden den første episoden av Star Trek: The Original Series ble vist på TV. Siden det, har mange av seriens oppfinnelser blitt vanlige.