Så mange som 1,8 millioner barn dør årlig av diaré på verdensbasis. Barna kunne vært reddet hvis de hadde hatt tilgang til rent vann og toaletter, ifølge en rapport laget på oppdrag for FNs utviklingsprogram (UNDP).
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Rent vann og toaletter er nøkkelen til fattigdomsbekjempelse, slår rapporten fast.
Over store deler av verden er skittent vann i dag en langt større trussel mot menneskelig sikkerhet enn voldelige konflikter. Verdens vann og sanitærkrise tar samlet sett livet av nærmere to millioner barn i året, ifølge UNDP.
- Dette er en stille katastrofe som rammer de fattigste og som tolereres av de som sitter på teknologien, ressursene og de som har den politiske makten til å gjøre noe med det.
Det sier hovedforfatteren av UNDPs Human Development Report 2006, Kevin Watkins, i en pressemelding.
- Handlingsplan påkrevd umiddelbart
Rapporten Human Development Report gis ut hvert år, siden 1990, på oppdrag fra FNs utviklingsprogram. Den skrives av en gruppe uavhengige eksperter som har som oppgave å undersøke og analysere viktige globale utviklingsspørsmål.
En av konklusjonene i Beyond scarcity: Power, poverty and the global water crisis, er at en internasjonal handlingsplan må på plass “umiddelbart”, som det formuleres.
Det viser seg at 443 millioner skoledager går tapt på grunn av vannbårne sykdommer.
Halvparten av alle i u-land lider på et eller annet tidspunkt av helseproblemer forårsaket av skittent vann, manglende vanntilgang og dårlige sanitærforhold, opplyser UNDP.
Anbefalinger for å løse krisen
Rapporten kommer med klare anbefalinger; blant annet at alle skal ha tilgang til minst 20 liter rent vann om dagen. De som ikke har råd til å betale, skal få det gratis.
Rapporten taler også for satsing på nye nasjonale vannstrategier som fokuserer på fattigdomsreduksjon - og på å utjevne ekstreme forskjeller.
Videre peker rapporten på at vann og sanitære tjenester per i dag ikke er et prioritert område i bistandspolitikken. Bare fem prosent av den totale bistanden er rettet mot dette.
For å kunne nå Tusenårsmålet om vann og sanitære forhold må andelen dobles, ifølge pressemeldingen fra FNs utviklingsprogram. Rapporten ber også om at den samlede bistanden økes med 25 til 30 milliarder kroner.