Langrennsløper Vibeke Skofterud overanstrengte seg på treningssamling og fikk tilstanden rabdomyolyse i 2014. Den er det også stadig flere helt vanlige nordmenn som får. (Foto: Frode Hansen, VG/NTB scanpix)
Flere trener seg syke
FRA ARKIVET: Stor økning i antall pasienter innlagt på sykehus med muskelskader etter overdreven styrketrening.
Symptomer på rabdomyolyse
Svakhet og svelling i den ødelagte muskelen, og som regel kraftig stølhet.
Feber, kvalme og redusert allmenntilstand. Ved ytterligere forverring kan forvirring, forstyrrelse i kroppens saltbalanse og sirkulasjonskollaps inntreffe.
Ved kraftig rabdomyolyse får du også en mørk farge på urinen fordi nyrene ikke klarer å holde tilbake den store mengden med myoglobin (muskelprotein) fra ødelagt muskelvev.
Kilde: VG, som siterer Truls Raastad ved Norges idrettshøgskole og Lasse Gøransson ved Stavanger universitetssjukehus
De siste årene har avisene meldt om en mystisk tilstand som rammer treningsglade nordmenn som presser kroppen til det ytterste.
– Å pushe seg selv altfor hardt er jo ikke bra, jeg innser det nå. Hvorfor skulle jeg på død og liv ta 90 pull-ups når jeg normalt ikke er i nærheten av å klare det?, sa Karl Oscar Strøm (42) til Dagens Næringsliv (DN) i 2014.
Han havnet på intensivavdelingen på sykehus med muskelskader og skyhøye blodverdier etter sin første treningsøkt med crossfit.
Strøm er en av stadig flere som blir innlagt med rabdomyolyse, en tilstand du kan få hvis du trener for hardt og plutselig. Det viser den store økningen i antallet innleggelser ved to norske sykehus.
Kan gi nyresvikt
Overanstrengelsen kan føre til alvorlige problemer som nyresvikt og forstyrrelse av hjerterytmen. Når muskelceller blir ødelagte, lekker stoffer ut i blodet som i store mengder er farlige for blant annet nyrene.
Noen av faresignalene er hovne, vonde muskler og mørk urin.
Rabdomyolyse oppstår særlig etter noen typer styrketrening, der du bremser med musklene, for eksempel når du senker kroppen ned etter armene.
Hvis du ikke kommer deg til sykehuset i tide, kan tilstanden i verste fall være livstruende.
Strøm hadde aldri trodd at det gikk an å trene på seg noe så alvorlig etter én økt. Han ble skremt av opplevelsen.
– Jeg har lært mye og er nå bevisst på at man lett kan pushe seg selv over kanten. For meg tok det ti minutter, sier han til DN.
Firedobling av innleggelser
Det ble stor oppmerksomhet rundt den relativt sjeldne tilstanden i 2014, da langrennsløper Vibeke Skofterud fikk diagnosen etter voldsom innsats på en treningssamling. Armen hennes hovnet kraftig opp.
Bekymrede leger meldte allerede da i mediene om at de så en stor økning i antallet tilfeller blant folk flest.
Nå har leger gjort en systematisk kartlegging ved to sykehus: Akershus universitetssykehus og Stavanger universitetssjukehus.
Tidsskrift for Den norske legeforening vier to artikler og en lederkommentar til problemet. «Er det farlig å ta seg en «rabdoøkt»?», spør tidsskriftet i lederen og viser til at dette har blitt et begrep for harde treningstimer i noen miljøer.
Det er andre grunner til rabdomyolyse også, som at armen blir liggende i klem etter en ulykke. Men de siste årene er trening stadig oftere årsaken, viser tallene fra de to sykehusene:
- Akershus universitetssykehus : En firedobling i antall tilfeller fra 2011 til 2014. I hele perioden var det 44 innleggelser av pasienter med tilstanden, fra ingen i 2008 til 22 i 2014. Styrketrening var årsaken bak åtte av ti tilfeller.
- Stavanger universitetssjukehus: Stor økning fra åtte tilfeller i årene 2010-2013 til 25 pasienter i 2014-2015. Flest kvinner, medianalder 28 år. Alle de 22 som hadde problemer i armene, hadde trent styrketrening.
– Machokultur
Flere innleggelser «sammenfaller i tid med økt medieoppmerksomhet og en endret treningskultur», skriver legene fra Stavanger.
De tror flere går til legen fordi de har lest om diagnosen i mediene, men også at det faktisk har blitt flere tilfeller. Sannsynligvis er det mørketall.
Særlig treningsformen crossfit får skylden for økningen. Ved begge sykehus var det noen pasienter som hadde trent denne formen for kombinasjon av kondisjon og styrke.
Noen treningssentre har lagt om crossfit-timene etter at flere deltakere har fått diagnosen. Men fortsatt er det mange muligheter til å påføre seg selv skader. Dårlig trente øker risikoen om de kaster seg ut i harde treningsøkter.
– Det kan være livsfarlig å hardtrene muskulatur som du har trent lite tidligere, kommenterer Truls Raastad, professor i muskelfysiologi ved Norges idrettshøyskole, overfor VG.
Han mener grunnen til at det er stadig flere tilfeller av overbelastning på muskulaturen er at det er in å trene intensivt og hardt.
– Jeg tror årsaken er at det er vokst frem en «machokultur» i en del av de treningsformene som er populære nå. Dette gjelder spesielt innen crossfit, men vi ser det også gjennom såkalte «boot camps» og en del gruppetreningstilbud på vanlige treningssentre.
Raastad sier til VG at du kan unngå rabdomyolyse ved å gjøre øvelsene forsiktig i noen økter med tilvenning.
Krevende behandling
Faren for rabdomyolyse blir også større om du får i deg lite drikke og det er varmt mens du trener.
Behandlingen går blant annet ut på å gi mye væske intravenøst for å sørge for at nyrene klarer å skille ut stoffene som blir frigitt når musklene blir skadet.
Det er langt færre som får nyreskade etter trening enn ved andre typer rabdomyolyse. Ved Akershus universitetssykehus gjaldt det sju prosent av pasientene som hadde trent, mens halvparten av de andre rabdomyolyse-pasientene fikk nyreskade.
Behandlingen har vært tilpasset andre typer rabdomyolyse, og er intensiv og langvarig. Den kan dessuten gi komplikasjoner som overhydrering. Legene mener det er behov for mer kunnskap og en standardisert behandling av treningsutløst rabdomyolyse.
Referanser
Christian Aalborg m. fl: Økning i antall pasienter med treningsindusert rabdomyolyse? Tidsskrift for Den norske legeforening nr. 18, 2016. Doi: 10.4045/tidsskr.15.1207 Sammendrag.
Hilde Fardal og Lasse G. Gøransson: Treningsutløst rabdomyolyse – en ny tendens? Tidsskrift for Den norske legeforening nr. 18, 2016. Doi: 10.4045/tidsskr.16.0042 Sammendrag.
Kristian Kolstad og Marit Dahl Solbu: Treningsindusert rabdomyolyse. Lederartikkel. Tidsskrift for Den norske legeforening nr. 18, 2016. Doi: 10.4045/tidsskr.16.0797 Sammendrag.