De største farene for død, samlet sett, kan forebygges med endringer i livsstil. Høyt blodtrykk, som blant annet kan skyldes overvekt, dreper flere og flere globalt.

Livsstil dreper flest

Høyt blodtrykk og feilernæring topper den globale lista over ting vi risikerer å dø av. For 23 år siden lå skittent vann og underernæring øverst.

22.9 2015 05:01

En enorm studie av dødsfall i 188 land mellom 1990 og 2013 viser et skifte i hvordan risikofaktorene påvirker den globale helsen. Resultatene ble nylig publisert i The Lancet.

– Det finnes et stort potensial til å forbedre helse ved å unngå visse risikoer som røyking og usunt kosthold, sier forsker Christopher Murray som har bidratt til undersøkelsen, i en pressemelding.

For å kartlegge hva det er som forårsaker dødsfall verden rundt, undersøkte forskerne 79 ulike faktorer som kan ha livstruende konsekvenser. Til sammen har disse faktorene bidratt til 25 millioner dødsfall i 1990 og 31 millioner dødsfall i 2013.


På verdensbasis dreper røyking stadig flere.

På topp havnet høyt blodtrykk, røyking, fedme, høyt blodsukker og underernæring hos barn. I det vestlige Europa finner man de samme faktorene, bortsett fra underernæring, som er erstattet med alkoholinntak.

Likevel klare forskjeller

Selv om livsstilssykdommer ligger øverst, er det helt andre risikofaktorer som preger land i Afrika sør for Sahara. Der er landene fortsatt preget av faktorer underernæring, manglende sanitære forhold, alkoholinntak og ubeskyttet sex.

I store deler av Midtøsten og Latin-Amerika er høy kroppsmasseindeks på topplisten. I Russland ligger alkoholinntak som den nest største faktoren.

Referanse:

Forouzanfar, M.H. (et.al) Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks in 188 countries, 1990–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. The Lancet (2015)

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

NTNU

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Nordlandsforskning

Selskapet kan skyve svakstilte ut av utleiemarkedet, men også skape nye turistmål. Nå skal forskere finne ut hvilke konsekvenser Airbnb får i Norge.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

De regionale helseforetakene skal studere effekten av stamcellebehandling ved multippel sklerose. Forskningen inngår i regjeringens nye hjernehelsestrategi.

Folkehelseinstituttet slår fast at det var økt risiko for å få narkolepsi blant barn og unge som tok vaksinen mot svineinfluensa for syv år siden. Men noen av dem som ikke tok vaksinen, fikk også sovesyken.