Det gjør ingenting om barna skvetter litt mens de bader. Det skader verken miljøet eller andre mennesker. (Foto: Colourbox)

Spør en forsker: Hva skjer hvis alle mennesker tisser i havet samtidig?

Blir havet varmere? Blir planter og dyr forgiftet?

Fakta

Urinstoff brukes i industrien. Blant annet i noen hudkremer, siden det bidrar til å bevare fuktigheten i overhuden.

Det er sommer og badetid. Det betyr også at noen tisser i vannet, der andre svømmer.

Er det farlig? Kan det skade dyrelivet eller endre temperaturen i havet?

Vi har spurt Max Salomonsson, førsteamanuensis i nyrenes fysiologi ved biomedisinsk institutt ved Københavns Universitet.

Men først noen harde fakta: Vi er om lag syv milliarder mennesker på jorden. Hver av oss tisser mellom 0,5 og 20 liter i døgnet. 20 liter er imidlertid veldig sjelden, og gjennomsnittet er omkring 1,5 liter.

Når blæren inneholder 3 desiliter aktiverer kroppen en tømmerefleks, og når den kommer opp i en halv liter, blir folk veldig tissetrengt, forteller Salomonsson.

– Bare ved enkelte sykdommer og forstørret prostata kan man holde på mer én liter urin, forteller han. 

For å ta godt i kan vi se på en normal urinmengde for en hel dag – 1,5 liter. Den samlede menneskeheten kan slippe ut 10 500 000 000 liter, som tilsvarer 0,01 kubikkilometer med urin.

Fortynning

Den samlede mengden vann i havet er 1 300 000 000 kubikkilometer. Derfor blir urinen fortynnet 130 milliarder ganger.

Salomonsson tror ikke urinmengden har noen praktisk virkning.

Men urinen vil nødvendigvis ikke fordele seg jevnt utover i havene.

– Vi må ta høyde for Ficks diffusjonslov. Den viser at det tar lang tid for væsker å bevege seg over lange avstander. Konsentrasjonen av urin ville derfor være betydelig høyere i strandkanten og i kystnære strøk, forteller Salomonsson.

Det ville likevel ikke være nok til å heve temperaturen merkbart.

Spørsmålet er om det er giftig.

– Urin fra friske mennesker er ikke giftig. I noen ekstreme, alternative miljøer tror folk det er sunt å drikke urin, men det er ingen vitenskapelig belegg for det, sier Salomonsson.

Hos personer med nyresvikt kan det bli høye konsentrasjon av avfallsstoffer i urinen. De kan være giftige – men bare inne i kroppen.

Kan brukes som gjødsel

Men selv om ikke så mye urin ville varme opp havet eller drepe sjødyrene, kan store mengder urin på et sted ha noen konsekvenser.  

Ifølge Salomonsson er urin er et godt gjødselstoff, som inneholder nitrogen, kalium og fosfor.

Store mengder urin på samme sted kan føre til overgjødsling, noe som endrer sammensetning av planter og dyr. Alger ville vokse godt, noe som fører til oksygentap og tap av bunnliv.

- Man kan også forestille seg at forskjellige legemidler og hormoner fra blant annet p-piller, som blir utskilt med urinen, kunne ha ført til langsiktige problemer hvis konsentrasjonen ble høy i kystområdene, sier Salomonsson.

––––––––––––––––––––-

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS