Planteplankton i næringsfattige områder av Nord-Atlanteren trives bedre enn man skulle tro – på grunn av jerntilskudd fra ørkenstormer. Saharastøv gjødsler havvannet med mineraler.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Atlanterhavet kalles ofte en havørken fordi mange viktige næringsstoffer enten er mangelvare eller bare finnes på større havdyp, sier professor Ric Williams ved University of Liverpool, en av forskerne bak undersøkelsen.
- Planter trenger imidlertid sollys for å absorbere denne næringen, og har dermed ikke alltid tilgang til stoffene på dypet.
Gjødsler plankton med jern
Denne ørkentilstanden forekommer både nord og sør for ekvator, men likevel viser planteplankton i Nord-Atlanteren god tilvekst. Så hva er hemmeligheten?
The answer, my friend, is blowing in the wind:
Jernmineraler som blåser til sjøs fra en annen ørken - Sahara. Williams og kolleger kartla spredningen av næringsstoffer i havet, og oppdaget at støvstormer i Sahara sørger for det livsviktige jerntilskuddet.
Jernet hjelper cyanobakterier (en type ”ur-planteplankton”) i Nord-Atlanteren til mer effektivt nitrogenopptak i næringsfattige farvann.
- Våre funn tyder på at støvstormer i Sahara er en hovedårsak til forskjellen i mengden cyanobakterier i Nord- og Sør-Atlanteren, sier professor George Wolff, også fra University of Liverpool.
Når ikke fram til Sør-Atlanteren
Cyanobakterier trenger både nitrogen, fosfor og jern for å gro. De kan ta opp nitrogen fra lufta, men fosfor, som reagerer lett med andre stoffer, finnes bare i små mengder i sjøvann.
Et alternativ for plankton i skrinne havområder, er istedet å hente næringsstoffer fra dødt plantemateriale – men til det trengs jern, som også er mangelvare i sjøvann. Her kan altså ørkenstormer hundrevis av mil unna tre støttende til.
- Støvet gjødsler Nord-Atlanteren og hjelper planteplanktonet til å ta opp organisk fosfor, men det når ikke sørlige områder. Og uten tilstrekkelig med jern klarer ikke planktonet å ta opp næring og vokser ikke like raskt, sier Wolff.
30 prosent av primærproduksjonen
Forskerne undersøkte hvor mye fosfor fra planterester cyanobakteriene tok opp, ved å måle enzymaktiviteten.
- Vi fant at i løpet av våren på den nordlige halvkule, er opptil 30 prosent av primærproduksjonen i den nordatlantiske havsirkulasjonen tilført av oppløst organisk fosfor, skriver de i rapporten.
De tolker forskjellen i sirkulasjonen av organisk fosfor i Nord- og Sør-Atlanteren som en ”konsekvens av forsterket nitrogenfiksering” i nord.
Så uten ruskevær i Sahara, hadde det blitt mer ørken i Nord-Atlanteren.