Jakter larver med kvist

Forskere har montert kameraer på kortnebbkråka for å vise hvordan den bruker kvister til å lure frem næringsrike larver.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Her har kråka fått tak i en liten larve etter å ha lurt den ut av hullet sitt med en kvist. Bildet er fra den delen av forsøket hvor noen av kråkene fikk påmontert et kamera. Se resten av videoen i bunnen av saken. (Foto: Behavioural Ecology Research Group, University of Oxford)"

I en studie som publiseres i tidsskriftet Science senere denne uken har forskere fra England og Skottland studert hvorfor den ny-kaledonske kortnebbkråka (Corvus moneduloides) investerer så mye tid og energi i bruk av verktøy.

Kråka bruker nemlig kvister og strå til å lure ut larver fra hull i bakken og i trestammer, men ferdigheten er krevende, og fuglene bruker mye tid på å mestre teknikken, selv etter at de har blitt fullvoksne.

Teknikken går ut på å pirke nedi et hull med en kvist helt til larven blir irritert nok og biter tak i kvisten, slik at kråka kan fiske den opp.

Her kan du se Christian Rutz, studiens hovedforfatter, fortelle mer om kråkas kvisteteknikk (Video: Science/AAAS/Christian Rutz/Jolyon Troscianko):

Kråke med kamera

Forskerne observerte 22 kortnebbkråker, både hanner og hunner av ulik alder, i nesten fem måneder.

Et større område ble videoovervåket, og noen av kråkene fikk påmontert et lite kamera i halefjærene slik at forskerne kunne følge med på spisevanene deres. 

"Det lille videokameraet er montert på halefjærene til kråka. (Foto: Jolyon Troscianko)"

Feltarbeidet foregikk under kontrollerte forhold på vestkysten av Grande Terre-øya i Ny-Kaledonia.

Kortnebbkråkeungene bruker vanligvis de to første leveårene på å lære seg teknikken. I løpet av denne tiden fanger kråkeungene så å si ingen larver, men studien viser at de får igjen for innsatsen senere i livet.

- Svært næringsrike

Ved å analysere kråkas fjær og blod har forskerne funnet ut at larvene er svært næringsrike, og at en voksen kråke bare trenger et par larver om dagen for å dekke energibehovet sitt.

Forskerne ser dette som et bevis på at det virkelig kan lønne seg å bruke verktøy, til tross for at det kan være både tidkrevende og vanskelig å lære seg.

Tidligere studier viser at kråkenes evne til å bruke verktøy går i arv, noe forskerne mener tyder på at ferdigheten er et resultat av evolusjon over tid.

Her kan du se en video som er filmet med et lite kamera som er montert på en kortnebbkråke: 

Referanse: 

Christian Rutz et. al., The Ecological Significance of Tool Use in New Caledonian Crows, Science, 17. sept 2010.

Powered by Labrador CMS