Spinn eller forsvinn?

Du kan ha opptil fem års levetid å hente på tråkke det remmer og tøy kan holde, når du skal fra A til B med tohjulingen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du bør tråkke skikkelig til, ifølge den nye studien. (Foto: Colourbox)

En ny, dansk studie med syklister i København viser at jo mer intensitet du legger for dagen når du sykler, desto større er sjansen for å leve lenger.

Resultatet er nettopp offentliggjort på kongressen til European Society of Cardiology (ESC) i Paris.

Da forskerne sammenlignet med sykling ved lav intensitet kunne

  • høy intensitet gi menn 5,3 år ekstra og kvinner 3,9 år
  • middels intensitet gi menn 2,9 år ekstra og kvinner 2,2 år

Bra for hjerte og blodtrykk

– Det er spennende resultater som viser hvor viktig det er mer intensitet i treningen, sier Peter Krustrup ved Sport and Health Sciences ved University of Exeter.

– En rekke nye treningsstudier har vist markant bedre effekter på oksygenopptak, hjertefunksjon, karfunksjon og blodtrykk ved intense fysiske aktiviteter som intervalløp og fotball, sammenlignet med aktiviteter med lav eller moderat intensitet, sier han.

Bør vi trene mer intenst?

I dag anbefales det at voksne er i aktivitet med moderat intensitet 30 minutter om dagen, men bør anbefalingene endres til 30 minutter med høy intensitet?

Den nye studien tyder altså på at de som sykler med høy intensitet både lever lenger og har lavere risiko for hjerte -og karsykdommer.

– Det er fornuftig å bruke 30 minutter om dagen på fysisk aktivitet. Men det kan på det kraftigste anbefales at man trener med høy intensitet minimum to ganger i uken, sier Peter Krustrup.

Ifølge Peter Schnohr fra Bispebjerg Hospital, som står bak studien, er det svært individuelt hva man mener med intensiv trening.

– Gruppen vår foretok en lignende undersøkelse på fotgjengere for noen år siden. Resultatene viste at folk også lever lenger hvis de går turer med det de selv mener er høy intensitet, sier han i en pressemelding.

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS