Annonse

Sukker blir sunnere med kanel

Kanel er ikke bare godt. Det senker også innholdet av sukker, fett og farlig kolesterol i blodet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første som snublet over kanelens hemmelighet var i følge New Scientist forskeren Richard Anderson. Han undersøkte hvordan vanlige mat påvirker blodsukkeret. En av matvarene han testet ut var amerikanernes yndlingsdessert: eplepai.

Da fant Anderson en besynderlig sammenheng. I stedet for å sende blodsukkeret til himmels som andre søtsaker, senket paien glukosenivået betydelig. Det viste seg at det var kanelen i kaka som var ansvarlig for effekten.

Nå bekrefter pakistanske forskere at kanel i kosten virkelig virker. De har testet ut krydderet på 60 diabetikere, og funnet ut at bare en halv teskje om dagen er nok til å senke blodsukkernivået.

Sukker og diabetes

Når man hiver innpå med sukker og andre karbohydrater, bryter fordøyelsessystemet ned stoffene til glukose som etter hvert dupper rundt i
blodstrømmen. Nå er det meningen at insulin skal få cellene til å plukke opp sukkerstoffet, og bruke det til å lage fett eller energi.

Det er her det går galt for diabetikerne. Kroppene som har type 1 diabetes klarer ikke å lage nok insulin, og de med type 2 har celler som ikke er særlig følsomme overfor det insulinet som faktisk lages. Dette kan også skje med friske mennesker som er overvektige eller beveger seg lite.

Dermed flyter alt for mye glukose rundt i blodstrømmen, og det er ikke bra for kroppen. Etter hvert kan både øyne, nyrer og nerver ta skade. Men her er det altså kanelen kommer inn.

Etterligner insulin

Krydderet inneholder nemlig polyfenolet MHCP, og i laboratorieforsøk har forskerne oppdaget at stoffet ser ut til å etterligne insulin. Dermed forsterkes beskjeden om at cellene skal ta til seg glukose. I teorien. Men fungerer det like bra i virkeligheten?

Den pakistanske forskeren Alam Khan delte 60 type 2-diabetikere inn i seks grupper. Gruppe en, to og tre fikk kapsler med ett, tre eller seks gram kanel om dagen, mens gruppe fire, fem og seks fikk narrekapsler tilsvarende kanelpillene til de andre gruppene.

Etter 40 dager hadde blodsukkernivået til alle kanelspiserne sunket med rundt 20. I tillegg minket også innholdet av fett og farlig kolesterol i årene. Lurepillene hadde ingen effekt.

Antioksidanter

I tillegg til stoffene som senker blodsukkeret hos både diabetikere og friske mennesker, inneholder kanelen også antioksidanter som motvirker de frie radikalenes herjinger i kroppen.

- Jeg kan ikke anbefale å spise flere kanelboller eller eplepaier, sier Richard Anderson. De inneholder alt for mye fett og sukker. Hemmeligheten er å strø kanel på mat man spiser til vanlig.

Men vi i forskning.no vet så klart hva dette egentlig betyr: Når du først skal spise noe med masse fett og sukker, bør du jammen sørge for at det inneholder kanel også.

God juletid.

Referanser:

A. Khan, M. Safdar, M. Muzaffar, A. Khan, K. N. Khattak, R. A. Anderson, Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes, Diabetes Care, vol 26, p 3125.

Lenker:

New Scientist: Cinnamon spice produces healthier blood

Powered by Labrador CMS