Hvis danske jenter blir vaksinert mot HPV når de er ni år i stedet for tolv år og oppover, vil det ikke bli innberettet så mange bivirkninger, antar forskere. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Det er lett å unngå bivirkninger av HPV-vaksinen

Hvis vi vaksinerer jenter mot livmorhalskreft når de er ni år i stedet for tolv, går antallet meldinger om bivirkninger ned, mener forskere. Kanskje er det også nok med ett stikk i stedet for to. 

I USA får jenter tilbud om en vaksine mot det seksuelt overførte viruset HPV allerede når de er ni år. I Norge og Danmark blir vaksinen først gitt til jenter som er fylt tolv.

Ifølge professor Jan Blaakær er den amerikanske modellen bedre:

– Når jentene er 12–14 år, er de i puberteten, og da skjer det masse ting i kroppen både fysisk og psykisk, sier Blaakær, som er klinisk professor ved Aarhus Universitets institutt for klinisk medisin. Han har forsket på HPV-vaksinen.

– Jentene kan tro at noen av endringene i kroppen skyldes vaksinen – særlig fordi det blir skrevet så mye negativt om den på sosiale medier. I USA har de ikke hatt det samme antallet rapporter om bivirkninger, fortsetter han.

Trener ikke like hardt

Jesper Mehlsen, som er overlege og leder av Synkopesenteret på Frederiksberg i Danmark, hvor mange av de syke HPV-vaksinerte jentene blir henvist, er enig.

– De unge jentene som opplever å ha bivirkninger etter HPV-vaksinen, driver ofte idrett på høyt nivå. Vi vet at immunforsvaret reagerer annerledes på en vaksine hvis du trener mye. Det er langt færre niåringer som trener så hardt, sier Mehlsen.

Kjønnshormoner påvirker vaksinen

Når en person får en vaksine, oppstår autoimmunitet. Organismen produserer de antistoffene som skal bekjempe et virus, for eksempel HPV. Kvinnelige kjønnshormoner kan påvirke dette:

– Vi vet at det er et samspill mellom kvinnelige kjønnshormoner og autoimmuniteten. Når jentene er ni år, danner de ikke disse kjønnshormonene, sier Mehlsen.

Vil ikke endre tidspunktet

Danske helsemyndigheter har ikke planer om å endre vaksinasjonsalderen. De forholder seg til undersøkelser som viser at de fleste foreldrene helst vil vente til barna har fylt tolv år.

«Før HPV-vaksinen ble introdusert, ble det utført en spørreskjemaundersøkelse blant foreldre og barn. Formålet var å vurdere holdninger og aksept for HPV-vaksinen», skriver Bolette Søborg, som er avdelingslege i Sundhedsstyrelsen i en e-post.

«De fleste deltakerne mente tolvårsalderen var det beste tidspunktet. Jentene er da vaksinert i god tid før seksuell debut, men samtidig gamle nok til å forstå betydning av vaksinen», fortsetter hun.

Varighet fortsatt ukjent

Det er også en annen grunn til å tilby vaksinen i tolvårsalderen: HPV-vaksinen er fortsatt relativt ny – den ble først introdusert i Danmark i 2006. Derfor vet forskerne fortsatt ikke med sikkerhet hvor lenge den beskytter mot livmorhalskreft.

«For å sikre at immuniteten dekker den livsperioden da HPV-infeksjon er mest utbredt ønsker man ikke at vaksinasjonstidspunktet ligger for tidlig», skriver Søborg.

Kanskje nok med ett stikk

En annen måte å redusere antallet jenter som blir syke etter å ha fått HPV-vaksinen, kan være å nøye seg med å gi jentene ett stikk i stedet for to, foreslår Mehlsen fra Synkopesenteret.

– 60 prosent av de jentene som har antatte bivirkninger, har først fått dem etter de har blitt vaksinert andre gang. Hvis det er nok med ett stikk, kan vi kanskje unngå at de blir syke, sier Mehlsen, som selv har vaksinert 3000 jenter og har forsket på HPV-vaksine.

Det er flere ting som tyder på at en enkelt dose HPV-vaksine er nok, sier Mehlsen:

– Reaksjonen på vaksinen er vesentlig større enn vi hadde trodd. Derfor kan de kanskje nøye seg med å få ett stikk.

Antistoffer er kroppens forsvar mot fremmede organismer, for eksempel bakterier og virus.

Når en person får en HPV-vaksine, danner kroppen antistoffer mot HPV, et virus som kan forårsake livmorhalskreft. Hvis de blir smittet med HPV, er antistoffene klare til å bekjempe viruset. Slik beskytter vaksinen blant annet mot livmorhalskreft.

En dose gir samme beskyttelse

Inntil videre har jentene fått to HPV-vaksiner med et halvt års mellomrom for å være sikker på at det blir dannet nok antistoffer. Men som Jesper Mehlsen påpeker, er det tegn som tyder på at et enkelt stikk er nok.

Forskning som nylig ble publisert i The Lancet, viser at en enkelt dose gir stort sett den samme beskyttelsen som to eller tre.

Danske helsemyndigheter vil vurdere dette:

«Vi følger den nye litteraturen på området. Hvis det er viktige nye funn fra forskningen, vil vi vurdere å endre vaksinasjonsmåten», skriver Bolette Søborg. «Den HPV-vaksinen vi bruker er godkjent i et to-dose program.»

–––––––––––––––—

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS