Håndsprit i tide og utide

Spriting av hendene danker ikke ut god, gammeldags håndvask med såpe og vann i enhver sammenheng.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox.no)

Råd for håndvasken

Ta deg god tid, vask hendene i nærmere 30 sekunder.

Bruk såpe og rennende lunkent vann. Vask alle flater.

Husk fingertuppene, tomlene og områdene mellom fingrene.

På offentlige toaletter bør du bruke papiret du tørker fingrene med til å stenge av kranen.
 

H1N1-viruset

Influensa A (H1N1), også kalt svineinfluensa, er et nytt virus som kun få personer har noen grad av immunitet mot.

H1N1-symptomer ligner symptomene på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet.

Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Viruset smitter forholdsvis lett.

Det jobbes med å utvikle vaksiner. Norske helsemyndigheter håper å starte vaksinering i månedsskiftet september/oktober.

Viruset har spredd seg til 177 land. Rundt 1 800 personer er døde av svineinfluensa på verdensbasis.

Kilde: NTB

Utbruddet av influensa A (H1N1), også omtalt som svineinfluensa, medfører økt fokus på håndvask og spritbaserte desinfeksjonsmidler. Sistnevnte har etter hvert har nådd privatmarkedet med full tyngde.

- Det er viktig å vite når du skal bruke hånddesinfeksjon og når du skal vaske hendene, sier rådgiver Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet til forskning.no.

- Jeg synes media har framstilt det litt sånn at Folkehelseinstituttet anbefaler privatpersoner å bruke hånddesinfeksjon til vanlig, og at det er løsningen på alt.

- Det vi anbefaler er god håndhygiene, og vi har ikke kommet med noen spesifikke retningslinjer om at folk må benytte desinfeksjon. Vanlig håndvask er førstevalget, og desinfeksjon er et godt alternativ i situasjoner der varmt vann og såpe ikke er tilgjengelig, fortsetter Elstrøm.

Generelt god effekt

Alkoholbasert hånddesinfeksjon har generelt god effekt på influensa A-virus som måtte feste seg til hendene.

Men; Elstrøm advarer nå folk mot å tro at desinfeksjon er svaret på alle håndhygiensiske problemer.

Rådgiver Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Andreas R. Graven)

- Bruken har nok tatt litt av, det gjelder å ikke bli hysterisk. I det moderne samfunnet ligger det litt som en ryggmargsrefleks at vi ser etter enkle løsninger, så det er viktig å være litt bevisst på bruken, ellers kan den bli feil.

- Hånddesinfeksjonsmiddel er et gode for eksempel når man er på reise, i tett kontakt med mange mennesker, eller pleier en influensasyk i familien, sier Elstrøm.

Synlig fri for smuss

Poenget er at noen kriterier må være oppfylt for at slike midler skal fungere etter hensikten.
 
- Hendene må være synlig fri for smuss og organisk materiale som jord og kroppsvæsker. De alkoholbaserte desinfeksjonmidlene klarer ikke å trenge gjennom, og vil ikke gi ønsket effekt hvis hendene er skitne på en slik måte. Da vil bakterier og virus fortsatt sitte fast på hendene, og kunne overføre smitte, sier Elstrøm.

Produsenter av desinfeksjonsmidler klarer knapt nok å tilfredsstille etterspørselen etter alkoholbasert desinfeksjon, enten den kommer i væske-/geléform på flaske eller som vaskeservietter.

Foto: iStockphoto

- Vi kan si at det først og fremst er helsepersonell som virkelig trenger å bruke hånddesinfeksjon, også når såpe og vann er tilgjengelig, nettopp for å beskytte pasienter mot smitte. I slike situasjoner er god håndhygiene et spørsmål om liv eller død.

På sykehus skal personell alltid vaske eller sprite hendene (alkoholbasert hånddesinfeksjon) før kontakt med nye pasienter. Hensikten er å hindre smitteoverføring av mikrober som kan være livstruende for personer med svekket immunforsvar.

God gammeldags håndvask

Også ute i samfunnet er det svært viktig at folk har god håndhygiene, ikke bare med tanke på å begrense spredningen av det nye influensaviruset. Det finnes en rekke andre virus og bakterier som kan gjøre oss syke hvis vi slurver med håndvasken.

Elstrøm understreker videre den pedagogiske viktigheten av at barn lærer tradisjonell håndvask på en god måte.

- Det beste er god gammeldags håndvask når du skal fjerne skitt fra dine egne eller barnas hender.

Han poengterer at den viktigste grunnen til å ha et bevisst forhold til hånddesinfeksjon, er at den slettes ikke virker like godt i alle tilfeller, som når barns hender er fulle av sand eller jord.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Vaskeservietter med alkoholbasert desinfeksjonsmiddel kan gi et noe bedre resultat enn gele og flytende varianter i slike tilfeller, fordi man da også får en mekanisk fjerning av det som sitter på hendene, men vanlig håndvask er klart best her, påpeker Elstrøm.

Nyser i hendene, og så…

Håndvask er generelt et godt tiltak for å hindre smittespredning, selv om influensa først og fremst spres med dråpesmitte.

- Hosting og nysing har nok aller størst betydning for smitte når det gjelder spredning av influensavirus. Hendene er den nest viktigste smitteveien.

- Dersom man hoster i hendene, og så tar på en annen person, kan smitte være et faktum. Nettopp derfor er god håndhygiene så viktig, sier Elstrøm.

Det synes en del nordmenn etter hvert å ha fått med seg, selv om man på offentlige toaletter kan skue alt fra de som unnlater å vaske hendene, til de som kun bruker noen sekunder…

Flere barnehender sprites

Nå får også barn hendene desinfisert i langt større utstrekning enn tidligere, både hjemme og i barnehager. Om bruken av hånddesinfeksjonsmidler for barn i barnehager har Folkehelseinstituttet tidligere skrevet:

Når vi ikke anbefaler hånddesinfeksjon med sprit til barn i barnehagen skyldes det følgende forhold: Vi har ikke nok kunnskap om effekt av systematisk bruk av hånddesinfeksjon i barnehagen.

Vi har ikke nok kunnskap om mulige skadevirkninger av bruk og feilbruk av sprit hos barn. Barn vil i mindre grad enn voksne kunne vite når de skal vaske hendene og når de skal desinfisere dem.

Nå er det opp til den enkelte barnehage å avgjøre om dette skal innføres. I januar i år endret FHI ordlyden vedrørende bruk av desinfeksjonsmidler til barn, slik at det nå heter:

Er hendene ikke synlig skitne, kan barn og ansatte gjennomføre håndhygiene ved å bruke et alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel i stedet for håndvask.

Alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel kan også brukes i tillegg til håndvask etter gjennomført håndvask med såpe og vann og etter at hendene er tørket.

- Ikke skadelig for barna

- Barnehager og kommunehelsetjenesten har de senere år satt fokus på hånddesinfeksjon, ikke minst ved dette influnsautbruddet. Det er mye smitte som spres i barnehager, og jeg synes det blir feil å fraråde bruken.

"Vi bør være skeptiske til andre typer desinfeksjonsmidler, som ikke er alkoholbaserte, mener Petter Elstrøm ved FHI. Illustrasjonsfoto."

- Vi har gjort en endring i anbefalingene fordi vi ikke kan se at spritbasert hånddesinfeksjon medfører noen skade for barna.

- Det er ikke fare for resistensutvikling med de alkoholbasert desinfeksjonmidlene, i motsetning til andre typer anti-bakterielle produkter, for eksempel slike som inneholder triklosan, sier Elstrøm.

Ellers kan det være greit å minne om at produktene skal oppbevares utilgjengelig for barn.

Nedgang i sykdomsfravær

I 2008 viste en svensk studie at sykdomsfraværet hos barnehagebarn som spritet hendene etter håndvask, gikk ned med 12 prosent.

Sammen med dette tiltaket fulgte også flere andre, som generell hygieneoppplæring.

Elstrøm oppfordrer ellers folk til å være skeptiske til andre typer desinfeksjonsmidler, som er tilsatt bakteriehemmende stoffer.

- Triklosan er et slikt stoff, som vi helst hadde sett av var forbudt, og det er ikke umulig at EU vil komme med et slikt forbud, sier rådgiveren.

Les mer:

Pandemi.no: Myndighetenes nettside om pandemisk influensa

Faglige råd fra FHI: Barnehager og smittevern (pdf-fil)

Powered by Labrador CMS