Denne fisken kjenner igjen ansikter

Å skille ett menneskeansikt fra et annet er så vanskelig at bare dyr med store hjerner kan klare det. Trodde vi.

10.6 2016 04:00

For oss er det den enkleste ting i verden: Selvsagt ser vi forskjell på bestemor og alle de andre skrukkete damene på eldresenteret.

Men ansiktsgjenkjenning er i virkeligheten en komplisert greie. De aller fleste fjes består jo av nøyaktig de samme ingrediensene: Øyne, nese, munn og kinn og hake. Så skal vi skille besta fra grandtante Gerd, må vi huske detaljer og små forskjeller i proporsjoner.

Det ser faktisk ut til at mennesker har en egen del av hjernen som er spesialtilpasset nettopp denne oppgaven. Og lenge mente forskere at det bare var oss og de store apene som var i stand til å kjenne igjen ansikter.

Men i de senere åra har bildet begynt å slå sprekker. I 2010 rapporterte forskere at kråker kan huske menneskeansikter i flere år.  Og i 2014 kom resultater som viste at hunden kan kjenne deg igjen på bilde

Og nå tar det altså helt av.

Fisk husket fjes

Nå har et team av britiske og australske forskere funnet ut at skytterfisk også kan kjenne igjen ansikter.

Disse små, tropiske fiskene er kjent for å spytte vannstråler på insekter, slik at de faller ned i vannet. Men Cait Newport og kollegaene hennes trente fiskene opp til å spytte på bildet av et spesielt ansikt i stedet.

Og etter hvert lot de dyra få valget mellom det kjente og et ukjent ansikt. Det viste seg at fiskene kunne skille det riktige ansiktet fra 44 andre. De klarte oppgaven selv når trekk som hodeform og farger ble fjernet fra bildene.

Og det altså til tross for at fisken mangler neocortex – den delen av hjernen som man antar at mennesker bruker til å kjenne igjen ansikter.

Dermed kan det altså se ut til at vi folk ikke er så spesielle som vi trodde. Og at man kanskje ikke trenger noe spesielt utviklet hjerneapparat for å kunne skille ganske like ansiktsmønster fra hverandre. 

Sukk. Hva blir det neste? Slim som kan se?

Referanse: 

C. Newport, G. Wallis, Y. Reshitnyk & U. E. Siebeck, Discrimination of human faces by archerfish (Toxotes chatareus), Scientific Reports, juni 2016.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

NTNU

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Nordlandsforskning

Selskapet kan skyve svakstilte ut av utleiemarkedet, men også skape nye turistmål. Nå skal forskere finne ut hvilke konsekvenser Airbnb får i Norge.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Enkle grep kan føre til markante livsstilsendringer og få folk til å leve sunnere, ifølge dansk forskning.

Dette er den første store studien som samanliknar den laksearten vi har i norsk natur med norsk oppdrettslaks.

– Noen ganger «reparerte» økosystemet seg selv, mens andre ganger hadde tapet av arten en ytterligere negativ effekt, sier den danske forskeren bak studien.