De samarbeider godt i kolonien av Stegodyphus dumicola En mor (med oransje rygg) og en eggløs hunn (grønn rygg) tar seg av avkommet sammen. (Foto: Anja Junghanns)

Gamle jomfru-edderkopper lar seg spise av tantebarna

Setter disse barnløse edderkopphunnene verdensrekord i uselviskhet?

I Kalahariørkenen sør i Afrika lever edderkoppen Stegodyphus dumicola i store kolonier. Hannenes liv er kortvarig, så det er hunnene som står for både hus, mat og barneoppdragelse.

Bare fire av ti hunner legger egg. De resterende 60 prosentene av hunnene kunne levd livets glade singelliv.

Men det gjør de ikke. Tvert imot viser de en morskjærlighet til søstrenes avkom som ikke står mye tilbake for de biologiske mødrene. De passer på eggene, de spinner nett, de skaffer mat og de gjør det mest ekstreme offer en mor kan gjøre – de lar barna spise seg.

– Ungene begynner å spise av hunnene mens de fortsatt er i live, sier professor Trine Bilde ved Aarhus Universitet.

– Det er ingen tegn til aggresjon. Det ser ut som om hunnene nesten inviterer småedderkoppene til å spise av dem, sier hun til New Scientist.

Ikke uvanlig

Det er ikke uvanlig at barnløse edderkopphunner tar seg av barna i kolonien. Det er heller ikke uvanlig blant edderkopper at moren ender sine dager som fôr for ungene.

Men ifølge Bilde og hennes forskerkolleger er Stegodyphus dumicola et uvanlig eksempel på at også tantene til barna lar seg spise.

En gruppe av den sosial edderkoppen Stegodyphus dumicola. De lever sammen i store kolonier der både mødre og tanter bidrar til at neste generasjon skal vokse opp. (Foto: Anja Junghanns)

Peppermøene er litt mer aktive på jakt, mens mødrene er litt mer påpasselig med eggene. Så det er en viss forskjell på dem.

Men hos den nære slektningen Stegodyphus lineatus må de biologiske mødrene ta det meste av jobben selv.

Fører genene videre

Genetisk sett er alle edderkoppene i en koloni veldig, veldig like. Derfor er det ikke ren altruisme som ligger bak tantenes tilsynelatende uselviske oppførsel. Når de blir mat, bidrar de til å føre sine egne gener videre.

Og på en mer effektiv måte enn ved å drive jakt og sanke inn annen mat. Det er nemlig skrint med mat for edderkoppene i Kalahariørkenen. Uansett hvor god jegere de er, vil de aldri klare å legge mer enn en brøkdel av sin egen kroppsvekt på matfatet.

Så da er det kanskje like greit å krype opp på tallerkenen selv?

Referanse:

Junghanns, Bilde mfl: Extreme allomaternal care and unequal task participation by unmated females in a cooperatively breeding spider. Animal Behaviour, september 2017, doi: 10.1016/j.anbehav.2017.08.006. Sammendrag

Powered by Labrador CMS