Spør en forsker: Trenger hunder virkelig klær?

SPØR EN FORSKER: Er det nødvendig å pakke hunden sin inn i genser, lue og sko når det er kaldt utenfor? Spør en forsker finner svaret – og avdekker om hunder kan bli flaue over antrekket.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er OK å gi en liten hund klær så lenge det er for å holde den varm. Men det kan bli ubehagelig for hunden hvis man gjør det for sin egen forfengelighets skyld eller for å ha noe å le av. (Foto: Yolanda)

Det virker jo litt fjollete:

Hunder har overlevd i naturen i tusenvis av år. Så trekker vi mennesker dem inn i livet vårt, og plutselig mener vi at hunder trenger klær for å greie seg gjennom vinteren.

Kan det virkelig stemme at hunder er blitt avhengige av små gensere og minivinterstøvler, eller er det noe forfengelige eiere har funnet på, spør leser Mathias Christensen.

Hundeklær er, akkurat som alle andre emner, viktig å belyse med fakta. Derfor har vi spurt atferdsbiolog og hundeekspert Jørgen Damkjer Lund.

– Trenger hunder virkelig klær?

– Det kommer an på hvilke hunder vi snakker om. De helt små rasene, som Chihuahua, har problemer her i kulden. De kan simpelthen ikke holde varmen.

– Du må huske på at de små rasene har en større overflate i forhold til kroppsvekten. Det betyr at de må produsere mye mer energi og ha et høyere stoffskifte for å holde varmen.

– Kan de ikke bare spise mer?

– Min erfaring er at de helt små hunderasene fryser så snart det blir kaldt, selv om de spiser nok.

– Det er riktig at de også gjerne må ha litt hud på kroppen og at de må nok kalorier, men de kan ha godt av hjelp med litt klær når det er veldig kaldt, forteller Lund som gjennom ti år har forsket på hundeatferd og i dag er tilknyttet Barf Klinikken ved Dansk Barf Center, som i tillegg til å drive en dyreklinikk blant annet utvikler hundemat.

Avl har gjort hundeklær nødvendig

Det virker underlig at små hunder skal gå rundt i spraglete ulltrøyer når forfedrene deres har levd fritt i naturen og hatt pelsen som eneste vern mot kulde og snø.

Lund forklarer at de små hundene først er kommet til mye senere, etter at mennesker begynte å avle hunder for å få dem til å se ut på en bestemt måte eller gi dem særlige karaktertrekk.

– Ulven kan uten problemer greie ned til 10-20 graders frost, og trekkhunder er svært kuldetolerante. Men andre raser har vi endret slik at de er svært små og har tynn pels, eller faktisk er helt hårløse. De har en høyere kroppstemperatur enn vanlige hunder, simpelthen for å kunne motstå varmetapet som kommer fordi de ikke har pels.

– Hva skjer det egentlig med en hund som fryser? Blir den forkjølet?

– Hunder fungerer på samme måte som oss andre. Hvis de blir utsatt for nedkjøling, så blir de mottakelige for forskjellige problemer og sykdommer.

– Og så er det et velferdsmessig aspekt: Det er aldri trivelig å fryse, konstaterer Lund, som har vært forsker på Landbrukshøjskolen og i perioder vært tilknyttet etterfølgeren, som heter Det Biovidenskabelige Fakultet under Københavns Universitet.

– Hvilke deler av hunden skal man dekke med klær, slik at den kan holde varmen?

– Det er kroppen som er den største prosentdelen, men det er også klart at ekstremiteter som ører og poter også har noen store blodkar som bærer kulde og varme.

– Det vil si at det kommer varmt blod ned som blir avkjølt og kommer tilbake til kroppen i avkjølt form. Det betyr at hundene må varme det opp igjen.

– Så derfor gir det mening å for eksempel gi dem støvler?

– Om det er en veldig god idé, vet jeg ikke. Det kunne være en fordel fordi det også blir saltet på veiene, og det er noen hunder som får problemer med den blandingen av snø og salt som kommer opp mellom tredeputene. Det hjelper også med potevoks.

– Forestill deg at du har snø oppe mellom tredeputene i blanding med salt og i en temperatur på under null grader. Det er altså veldig kaldt, og det kan irritere huden.

– Derfor er det i hvert fall en god idé å skylle potene når man kommer hjem fra turen.

– Hvor kaldt skal det være før små hunder trenger klær?

– Det er individuelt. Man må se på hvordan hunden har det. Man kan mange ganger se at de fryser på bevegelsesmønsteret. En varm hund beveger seg fritt og er glad, mens kalde hunder skutter seg litt og kan skjelve.

– Og når det er veldig kaldt, skal man ikke å lufte hunden for lenge av gangen, er rådet fra forskeren.

Ikke nødvendigvis trivelig

Selv de søteste og varmeste trekkhundene kan få problemer med for eksempel hudavskrapninger på potene når veiene er fylt med salt. Derfor kan det faktisk være en god idé at hundene får sko på. (Foto: A. Davey)

Det er altså nødvendig for små hunder å bli dekket til slik at de ikke blir syke eller har det vondt, og det kan være en god idé å gi dem sko slik at de ikke får salt inn i tredeputene.

Men det betyr ikke at den synes det er trivelig med klær.

– Vet man noe om hvordan hunder oppfatter det å ha på klær?

– Det kan den venne seg til, men det er klart at det kan bli for mye.

– Når man ser amerikanere ha masse klær på hundene sine, handler det om at de er forfengelige på sine dyrs vegne. Man skal heller tenke på at dyret skal bevare helsen, og derfor kan den ikke gå rundt med klær når det er varmt; da får ikke pelsen den luften den trenger.

Hvis man søker på nettet, kan man finne blant annet kjoler, badekåper, regnfrakker, slips og halskjeder til hunder. Man kan også kjøpe kostymer som forkler hunden som en heks, fotballspiller, pirat, ape, hai eller til og med en elefant.

– Kan hunder merke at de ser latterlige ut?

– Det kommer helt an på folks reaksjoner. Hunder er svært følsomme overfor de signalene vi sender, og det kan være både positivt og negativt.

– Man kan godt forstille seg at en hund synes det er artig hvis den får oppmerksomhet fordi den har på seg klær. Men hvis folk ler av den, blir den usikker fordi den ikke helt kan tolke signalene.

– Man skal tenke på at man ikke skal kle dem ut for moro skyld eller for sin egen forfengelighets skyld. Unngår man det, kan det ikke gå helt galt, konstaterer Lund.

____________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Lenke:

Dansk Barf Center

Powered by Labrador CMS